Prvo obraćanje Zorana Tegeltije kao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

Vijesti 23. dec 201916:37 > 16:42
N1

Zoran Tegeltija, novi predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine izrazio je zadovoljstvo nakon formiranja ove institucije BiH, rekavši da se pokazalo da to da se vlast može prenijeti na demokratski način - bez obzira koliko to kasnilo.

“Održan je sastanak sa novim Savjetom ministara, pred nama je dosta obaveza, ulazimo u praznike. Prva sjednica će biti održana 30. decembra u 10:00 sati”, rekao je Tegeltija.

On je novinarima pojasnio da nije gotov novi nacrt budžeta za 2020. godinu, te da se ne može kompletirati dok novi ministri ne vide budžete i dok se ne usaglase svi. On je uputio nove ministre u Vijeću ministara BiH da obave sastanke sa ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom – nakon čega će se budžet usaglasiti.

“U prvom kvartalu 2020. ćemo da dobijemo budžet, to je realan okvir u kojem možemo da radimo. Usvojen je budžet za 2019. godinu i neke obaveze će se realizovati u prvom kvartalu”, poručio je Tegeltija.

Istakao je i to kako je pročitao Program reformi BiH, te da je uvjeren da će ga članovi Predsjedništva BiH poslati sutra u Brisel – kako je to obećano krajem mjeseca novembra.

“Pročitao sam Program reformi i bit će sastavni dio programa rada Savjeta ministara”, poručio je Tegeltija.

Tegeltija je rekao i to kako će insistirati da sjednice Vijeća ministara budu javne, da javnost može da vidi šta se tamo dešava.

“A ne da zatvorimo vrata i pa da mislite da se dešava nešto spektakučarno. Rečeno mi je da ne postoji tehnička opremljenost za tako nešto, a ako to bude problem – riješit ćemo ga da se tehnički može pratiti sjednica Savjeta ministara”, izjavio je Tegeltija.

Potrudit će se da te sjednice traju kratko, i da sala u kojoj se budu održavale budu mjesto donošenja odluka, a ne političkog sukobljavanja.

“Svi politički nesporazumi koji postoje ne smiju se unijeti u Savjet ministara”, poručio je.

Što se tiče imenovanja Mlađena Božovića – Tegeltija je rekao da su svi podaci koje je dao na provjeru istiniti i da on može biti predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

“Poslovničke procedure su tako definisane, postoji komisija koja nije mogla da zasjeda. Ono što ću uraditi – komisiju ću uputiti Božovića kao kandidata. Očekujem da to komisija završi na prvoj sjednici Parlamenta i da bude imenovan za ministra”, rekao je Tegeltija.

Što se tiče Vladimira Mijatovića, postoji spor oko jednog dokumenta – istakao je Tegeltija.

“Ako se pokažu neslaganja, ponovo ćemo to razmotriti. Ako bude stav SIPA-e identičan, onda neće biti moguće da ga predložimo za zamjenika ministra bezbjednosti”, izjavio je Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad