Zvizdić o predaji mandata Tegeltiji: Bogu hvala, nije mi žao

Vijesti 23. dec 201918:31 > 19:01
N1

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je govorio o svom proteklom mandatu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Kazao je da je sa zadovoljstvom predao mandat Zoranu Tegeltiji.

“Bogu hvala, nije mi žao. Danas sam posebno radostan i zadovoljan. Danas je bila jedna svečana sjednica, bez obzira na pojedinačne diskusije, mislim da uvijek treba biti svečano kada država dobija novu vladu. Ja sam mojim kolegama, budućim ministrima, poželio dobro zdravlje i uspjeh u radu. Stavljamo im se na raspolaganje, podržaćemo sve njihove dieje i projekte koji znače jačanje prerogativa države BiH i poboljšanje životnog standarda za sve građane”, istakao je.

Zvizdić je kazao i šta misli o svom nasljedniku.

“Siguran sam da će svoju energiju uložiti u projekte razvoja za koje Vijeće ministara postigne konsenzus. Mislim da će prvi biti ekonomija i evropske integracije”, kazao je.

Upitan da li su novi ministri podobni ili sposobni, Zvizdić je odgovorio:

“Mislim da je većina njih vrlo sposobna, imaju iskustvo. Ali kao pojedinci oni ne znače ništa, važno je osigurati jednu vrsti sinergije unutar Vijeća ministara”, istakao je.

Ocijenjujući svoj rad kao predsjedavajućeg Vijeća ministara, Zvizdić je kazao da su napravili vrlo kredibilne pomake.

“Pogotovo od druge polovine 2015. do druge polovine 2018. godine, riješili smo sve zahtjeve sa evropske agende i doveli BiH u status čekanja kandidatskog statusa. Riješili smo veći dio talinskih uslova i dobili poziv da posaljemo ANP. Imali samo najveći rast GDP-a, izvoza, turizma i dalje ostali najmanje zadužena zemlja. Svi naši vitalni ekonomski pokazatelji su bili najbolji u regionu”, pojasnio je, dodavši da je par mjeseci prije općih izbora 2018. godine došlo do političke krize.

Otkrio je na šta je najviše ponosan.

“Najviše sam ponosan na to da smo ojačali prerogative BiH i da samo etablirali BIH u regionalnim i međunarodnim odnosima”, kazao je i dodao:

“Nismo dobili kandidatski status, ali smo prešli ogromnu dionicu puta. Dovoljno je uraditi mali napor da dobijemo kandidatski status”.

Kazao je da ne žali ni za jednim procesom posebno.

“Jedino mi bude žao kad ode mladi čovjek sa kompletnom porodicom”, istakao je. 

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad