Usvojeni zaključci nakon burne rasprave o Programu reformi BiH

Vijesti 24. dec 201907:03 > 07:06
N1

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) smatra da dokument "Program reformi BiH" ni po čemu nije raniji tekst „Godišnji nacionalni program“ takozvani ANP, jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva s NATO-om, tvrdi se u jednom od zaključaka vladajuće većine, koji su usvojeni tokom posebne sjednice entitetskog parlamenta.

Odbacuje se, kako se navodi, bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje tog dokumenta.

Parlament RS-a prihvata opredjeljenje iz “Programa reformi BiH” da taj program ne prejudicira odluku o članstvu, to jest da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO-u čime se, kako se tvrdi, prekida dosadašnji kontinuitet opredjeljenosti BiH za punopravno članstvo“.

Entitetski parlament smatra da je, kako se dodaje, “Program reformi BiH“ u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

U zaključcima, za koje je su glasala 52 poslanika, protiv su bila tri, a nije bilo suzdržanih, dodaje se da “Program reformi BiH“ opredjeljuje saradnju s NATO-om u domenu reformi i kao dokument ne određuje članstvo BiH u tom savezu.

“Odluka o eventualnom članstvu može se donijeti u skladu s ustavnim sistemom BiH, u kome RS ima mehanizme da provede svoje stavove putem Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine, odnosno konačnom odlukom Narodne skupštine. U svakom eventualnom odlučivanju, predstavnici Srba iz RS-a moraju da uvaže stavove Narodne skupštine RS, i referendum naroda u RS-u, te da u procesu odlučivanja bez oklijevanja upotrebe mehanizme zaštite prava i interesa RS”, stoji u zaključcima SNSD-a, DNS-a, SP, Demosa, NDP-a i Ujedinjene Srpske.

Dodaje se i da Narodna skupština RS potvrđujući svoju Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. oktobra 2017. godine, podsjeća na obavezu svih organa i institucija RS, kao i svih predstavnika iz RS u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim organizacijama i forumima, na provođenje te Rezolucije.

“Narodna skupština ponovo iskazuje opredjeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani RS izjasne na referendumu”, stoji u zaključcima.

Na kraju se zaključuje da NSRS podržava saradnju sa zemljama regiona u ekonomskim oblastima i od značaja za evropske integracije, kao i s organizacijama i savezima u borbi protiv terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala.

“Skupština sugeriše organima i insitucijama BiH da ostvare saradnju sa drugim vojnim savezima na istim principima na kojima je ostvarena saradnja s NATO savezom”, navedeno je u zaključcima vladajuće većine u RS-u, koji su usvojeni nakon višesatne veoma burne rasprave, tokom koje nije manjkalo verbalnih i fizičkih sukoba.

Zasjedanje NSRS zatražio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je izabrano Vijeće ministara BiH, a u NATO štab u Briselu upućen Program reformi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad