Puhalo: Bez ostavke Lukača, batinanje će biti ozakonjeno

Vijesti 24. dec 201912:22 > 12:25
N1

Ukoliko ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač nakon jučerašnjeg postupka u Narodnoj skupštini Republike Srpske ne podnese ostavku, to će značiti da je batinanje ozakonjeno jer se dogodilo u zakonodavnom tijelu entiteta, kazao je u razgovoru za Fenu politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo.

Sinoćnje zasjedanje Narodne skupštine RS-a gdje se trebalo, a najmanje govorilo, o Programu reformi, dokumentu kojeg su članovi Predsjedništva usvojili u novembru, a jučer i putem Misije BiH u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) uputili sjedište NATO-a Brisel, bilo je više nego burno.

Lukač je stojeći za skupštinskom govornicom pozvao poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića da mu priđe, što je ovaj i učinio, ali je Lukač na njega prvo bacio papire, a potom ga i nasilno odgurnuo. Naknadno se izvinio narodnim poslanicima RS-a i javnosti.

Međutim, Puhalo upozorava da ukoliko se ništa nakon takvog ponašanja ministra ne dogodi bit će poslane poruke koje nemaju veze samo s parlamentom nego su u pitanju poruke koje će se prenijeti na sve ljude jer će nasilje biti opravdano nasiljem političke elite.

Takvo ponašanje, smatra Puhalo, pokazuje da je mnogo važnija forma od suštine, da je mnogo važnije napraviti “geg” nego imati konstruktivni razgovor te da je važnije kako će vas drugi vidjeti nego šta će se korisno uraditi, ali i to da kada nekome udarite šamar to zapravo i nije važno.

“Ovo sinoć sprema se već duže vrijeme jer su odnosi unutar entitetskog parlamenta logično doveli do toga. U toj skupštini sada ima nekoliko poslanika koji se na drugačiji način ponašanju u parlamentu nego što je to bilo do sada”, pojašnjava Puhalo.

Podvukao je da tu prije svih misli na Stanivukovića, ali i na druga dva narodna poslanika iz PDP-a Nebojšu Vukanovića i Jelenu Trivić, a iako to ponašanje ne mora biti loše, ono je novo i neuobičajeno.

Vladajuća većina, napominje Puhalo, na takvo njihovo ponašanje nije imala adekvatne odgovore, zbog čega se u bili isprovocirani iako Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nikada nije imao komotniju većinu u NSRS-u to se ne vidi po njihovom ponašanju, nisu relaksirani iako za sve što žele da bude usvojeno to mogu osigurati.

“Njih izgleda strašno nervira upravo novi način ponašanja tih poslanika, a vjerujem da to nervira i neke od poslanika iz opozicije. To je donekle i dokaz nemoći vlasti da disciplinira tih troje poslanika”, dodaje Puhalo.

S druge stranke, posebno naglašava da ne postoji niti jedan razlog kojim bi se opravdalo ponašanje ministra Lukača bez obzira da li su u pitanju narodni poslanici ili neko drugi s čijim stavovima se ne slaže.

Ipak ono što je možda najvažnije, smatra Puhalo, da tu više nema skupštine koja raspravlja o nekim problemima na racionalan način i argumentirano, sada je na sceni “cirkus” od Skupštine i tu nema nevinih ni iz pozicije ni iz opozicije.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici, Puhalo kaže da nakon ovakvih stvari javnosti više nije poznato o čemu se uopće raspravljalo, da li je pred poslanicima bio validan dokument ili ne, to nije utvrđeno i nije poznato ko govori istinu, a ko ne.

“Danas uopće nemamo Narodnu skupštinu nego “reality” koji ide na emocije i strasti što građani i opažaju te se postavlja pitanje da li se sama suština rada parlamenta obesmislila jer onda kao posljedicu imamo sinoćnji incident”, kazao je Puhalo.

Izrazio je bojazan da sve to pripisati Lukačevoj psihologiji nije ispravno, ali je činjenica da je on bio najslabija karika u tom parlamentu pošto je izgubio kontrolu nad svojim ponašanjem.

Zbog svega toga Puhalo je mišljenja da Lukač zapravo i nije političar, nego prije svega policajac, ali je pitanje da li je on dobar policajac, no u svakom slučaju jasno je da nema dovoljno visok prag tolerancije da istrpi to u šta se NSRS pretvorila.

“Ne branim ga, čak naprotiv, ali on je taj koji je svojom nesmotrenošću napravio problem partiji na vlasti, mada su i drugi gubili živce uključujući i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika (lidera SNSD-a) i premijera RS Radovana Viškovića”, zaključio je u razgovoru za Fenu politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo.

Lukač je nakon incidenta naveo da ga je Stanivuković isprovocirao, šetajući se po Skupštini, dok se on obraćao, mahao je, kaže, NATO zastavicama te s njima pokušavao isprovocirati Dodika, a unosio se u lice i premijeru Viškoviću kao i Lukaču.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad