Fra Mile Babić i Mario Pejić u Novom danu

Vijesti 24. dec 201913:51 > 13:55
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Katolici slave svoj najradosniji blagdan, rođenje Isusa Hrista, bogočovjeka koji je došao na zemlju da čovječanstvo spasi od grijeha. Ponoćke, koje su obilježile početak slavlja, nastupile su nakon četiri sedmice adventa, odnosno vremena molitve i duhovne pripreme za blagdan. O Božiću, običajima, značaju i simbolici za Novi dan govori fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Kako se Božić godinama proslavlja u porodicama Milanović i Marković ispričat će nam baka Ruža, unuk Josip i praunuka Marija. Prenosimo vam božićnu atmosferu iz Sarajeva, Mostara, Zagreba.

Aktuelne događaje, društveno političku ali i socijalno-ekonomsku svakodnevicu ovoga jutra komentarišemo sa predsjednikom Hrvatskog narodnog vijeća u BiH Mariom Pejićem.

Dragutin Rodić je podnio neopozivu ostavku na mjesto zamjenika predsjednika DNS-a i generalnog sekretara ove stranke. Odluku je donio nakon saznanja da je neopozivu ostavku podnio lider stranke Marko Pavić. Ministar MUP RS Dragan Lukač pesnicom udario poslanika u NSRS Draška Stanivukovića. Bilježimo reakcije na dešavanja na političkoj sceni RS.

Međunarodna astronomska unija organizovala je svjetski konkurs „Predložite ime egzo planetarnom sistemu”. Upravni odbor konkursa je svakoj zemlji dodijelio sistem zvijezde i planete, pazeći na poveznicu s tom zemljom i vidljivost iz te zemlje. Bosni i Hercegovini je dodijeljen sistem u sazviježđu Vodolije. Zvijezda je Bosona, a planeta Naron. I to je tema Novog dana, a naši gosti članovi Astronomskog društva Orion.

Minela Jašar – Opardija i Ivana Crnogorac sa vama od 7 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad