Mazalica: Nekima NSRS služi za vlogove i video na društvenim mrežama

Vijesti 24. dec 201914:14 > 14:24
N1

Zamjenik predsjendika Kluba SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica danas se obratio medijima nakon jučerašnje sjednice i događaja koji su obilježili hitnu sjednicu NSRS na kojoj je diskutovano o Programu reformi BiH.

Smatram da je potrebno skrenuti ulogu na stvarnu ulogu NSRS, a to je donošenje zakona. To je zakonodavni organ, treba da donosi najbolje zakone u interesu građana. Tu treba da predlažemo rješenja, sugerišemo Vladi i da NSRS bude ono što je svugdje u svijetu. Čini se da je NSRS u zadnje vrijeme poprište za izvođenje egzibicija i performansa i nekim poslanicima služi za vlogove i video uratke koje postavljaju na društvenim mrežama. Ponašanje u NSRS kakvo smo mogli vidjeti u proteklih nekoliko mjeseci nije dobro i treba ga mijenjati, s obzirom da narodni poslanici koriste sve što im je omogućio poslovnik i rukovodstvo“, kazao je Mazalica.

Poručio je da je Program reformi BiH velika pobjeda za RS.

Mi iz SNSD-a smo se jučer pripremili za diskusiju o Programu reformi BiH. Potrošili smo dosta vremena da pripremimo sav materijal da što bolje pripremimo sjednicu jer smo mišljenja da je Program reformi velika pobjeda za RS. Formiranje Savjeta ministara BiH je također velika pobjeda za RS, jer jučer je provedena volja birača iz RS. Savjet ministara BiH jeste važna tema, ali dominantna tema je bio Program reformi BiH. Postoje neki koji kažu da je najbolje da se ništa nije slalo, ali s obzirom da se jučer poslao Program reformi, a ne ANP. Njime se ne prejudicira članstvo u NATO-u. Program reformi je u strukturi vrlo sličan dokumentu koji šalju druge zemlje i odnosi se na pitanje saradnje sa NATO-om. Taj dokument za ratliku od ANP-a se ne baci pitanjima koje su socijalne, cijenama, bankarskim sektorom, ne bavi se pitanjima kojima se bavi EU“.

Mazalica ističe da su jučer i vlast i opozicija mogli dati doprinos i poslati zajedničku poruku iz RS i složiti se da “ovo nije ANP”.

“Kada je u pitanju NATO, jučer je poslan dokument koji više liči na program neke partije nego dokument kojim se utvrđuju ciljevi koje BiH mora izvršiti ako želi postati članicom. Mi smo došli na takvu sjednicu, s obzirom da ovakva pitanja nije postavljala struktura prijašanja u NSRS. Šarović je rekao da ga to ne interesuje, Mladen Ivanić nije došao u NSRS i pitao da li vi ovo podržavate, čak je rekao da se ne trebamo ovim baviti i da je to pitanje BiH. Jučer smo zajedno trebali poslati poruku da ovo nije ANP, mi znamo da ovo nije ANP, imamo potvrdu velikih sila. Jučer smo mogli i jedni i drugi dati doprinos da se čuje glas RS i da se kaže: Ovo nije ANP”.

“Opozicija je izabrala opstruisanje i sve vrijeme dok je predsjednik izlagao imali smo opstrukcije, zviždanje, lupanje po stolu. Onda smo imali unošenje zastavica, kršenje Poslovnika, to je podložno sanckijama. Imali smo bacanje zastavica i prilaženje ministru Lukaču. Imali smo sjednicu koja bila mučna, ispunjena negativnim nabojem i mogla je da protekne u dostojnoj atmosferi.”, dodao je Mazalica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad