Iz NATO-a za N1: Radujemo se suradnji s bh. vlastima na osnovu ovog dokumenta

Vijesti 24. dec 201915:06 > 15:13
N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine putem Misije BiH pri NATO-u dostavilo je jučer Program reformi, odnosno Godišnji nacionalni program.

“Misija BiH pri NATO-u je predala ‘Program reformi Bosne i Hercegovine’ koji sadrži vladin program reformi. Radujemo se suradnji s bh. vlastima na osnovu ovog dokumenta već početkom nove godine. NATO je podržao reforme i pomagao izgradnju kapaciteta od kojih su građani BiH imali koristi dugi niz godina, te ćemo nastaviti da pružamo pomoć za dobrobit svih građana ove zemlje”, naveo je za N1 Piers Cazalet, portparol NATO-a.

Da je Program reformi dostavljen u Brisel potvrdio je ranije predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a time je ispoštovan dogovor koji su postigli članovi Predsjedništva BiH da će dan poslije imenovanja Vijeća ministra BiH dokument dostaviti u sjedište tog vojno-političkog saveza.

Naime, NATO je od BiH zatražio dostavljanje Prvog nacionalnog godišnjeg plana (ANP) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) BiH u NATO-u, ali Milorad Dodik je to odbijao pozivajući se na stav Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti tog bh. entiteta.

To je usporilo proces uspostave vlasti na državnom nivou zbog uvjetovanja političkih partija da bez dostavljanja ANP-a neće pristati na imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Konačan kompromis postignut je u novembru kada je usvojen Program reformi za koji mnogi tvrde da je u pitanju samo drugi naziv za ANP, ali konačnu ocjenu o njemu sada bi trebale dati članice NATO-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad