FUCZ uklonio eksplozivne naprave pronađene u migrantskom centru u Blažuju (FOTO)

Vijesti 24. dec 201915:48 > 15:52
N1

Tim za uklanjanje ekspolozivnih sredstava uspješno je odstranio neeksplodirana sredstva u podzemnom rezervoaru za lož ulje u migrantskom centru u Blažuju.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

  “U rezervoaru je pronađeno i uklonjeno više eksplozivnih sredstava od čega: mina M57 za ručni bacač, mina 82 mm O832, četiri bombe ratne proizvodnje, dimno zrno sa punjenjem od bijelog fosfora 90 mm m313, metak 20 mm, vježbovna mina VPROM1 i vježbovna tromblonska kumulativna mina”, saopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Sredstva su uklonjena i u skladu sa operativnim procedurama transportovat će se i skladištiti na za to predviđenom mjestu do uništavanja, navedeno je u saopštenju.

“Prijava o eksplozivnim sredstvima primljena je putem Operativnog centra CZ. Tim za UES FUCZ po izlasku na teren utvrdio je da je rezervoar u u kome se nalaze eksplozivna sredstva ispunjen vodom koju je potrebno ispumpati kako bi se sredstva identifikovala i uklonila”, kazali su u FUCZ.

Pretpostavka je bila da se rezervoar koristio za vodu – ali uklanjanjem vode pojavio se mulj od nafte što je ukazivalo da se rezervoar koristio za skladištenje lož ulja.

“Otežavajuća okolnost bila je današnja zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju ali se brzo iznašlo rješenje pa je transport koordiniran sa PU Ilidža”, poručili su iz FUCZ.

Pogledajte galeriju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad