Nakon godina provedenih na ratištu u Siriji prijeti im zatvor u BiH

Vijesti 24. dec 201916:12 > 16:18
N1

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenima Armenu Dželki i Muharemu Duniću, dvojici boraca tzv. Islamske države, koji su sa još petericom boraca u četvrtak prebačeni iz Sirije u BiH. Ročište je po ovom slučaju održano je na zahtjev Tužilaštva BiH , koje je tražilo određivanje pritvora zbog , kako su naveli, straha od bijega, ponavljanja kaznenog djela, utjecaja na svjedoke, ali i uznemirenja javnosti.

Sudnica Suda BiH bila je mjesto u kojoj su se našla dva bivša pripadnika tzv. Islamske države. Obojica iz Bosne i Hercegovine.

Prvi od njih Armen Dželko, na ratište u Siriju otišao je 2013. godine, gdje je postao pripadnik ISIL-a. Nakon poraza ove terorističke organizacije, zarobljen je od strane koalicijskih snaga.

“Osumnjični se više od šest godina nalazio na području Sirije, pridružio se terorističkoj organizaciji ISIL, koja je tamo nastala , borio se u redovima ISIL-a , više puta ranjavan na području Sirije, o čemu smo već počeli skupljati dokaze 2013. i 2014. godine”, kazao je Dubravko Čampara, tužitelj.

Određivanje pritvora bivšim ISIL-ovcima zbog straha od bijega, ponavljanja kaznenog djela, utjecaja na svjedoke, ali i uznemirenja javnosti, Tužiteljstvo je tražilo i za Muharema Dunića. .

Prema navodima tužiteljstva, on je 2014., zajedno sa suprugom, otišao iz Austrije u Siriju, u kojoj je bio sve do poraza ISIL-a. Kako su naveli tužitelji, Dunić je u Siriji prošao vojnu obuku te se uopće nije ni pokušavao vratiti u BiH.

“Muharem Dunić je od augusta 2014. pa sve do početka 2019. godine boravio na području Sirije i u tom periodu je bio naoružan i pripadnik vojnih jedinice ISIL-a. Prošao je obuku, zadužio, oružje i primao novčanu naknadu od ove teororistčke organizacije”, kazala je Merisa Nurkić, tužiteljica.

No, odvjetnik osumnjičenih Senad Dupovac tražio je od Suda da se obojici osumnjičenih odredi kućni pritvor, točnije zabrana napuštanja mjesta prebivališta. Navodi i kako Tužiteljstvo ne raspolaže adekvatnim dokazima.

“Tužilaštvo, iako se istraga se vodi protiv pojedinih osoba, između ostalog i ove dvojice godinama, argumente koje su iznijeli i dokaze koje su iznijeli su poprilično klimavi. Recimo, za Dunića nemaju nijednog svjedoka vezano za povratnike ili nekoga drugog, koji će potvrditi da je on tamo ratovao, nego se pozivaju na njegov iskaz. Za ovoga malog, Dželku, ima tri svjedoka od kojih dva nisu procesuirana, znači koji uvijek mogu biti procesuirani i koji uvijek mogu biti pod pritiskom od strane Tužiteljstva Tako da u ovom momentu, Tužilaštvo se sa nekim dokazima nije proslavilo, ne znam šta će biti u budućnost”, kazao je Dupovac.

Podsjetimo, Sud BiH je prošli tjedan odredio pritvor za pet osoba, koje su osumnjičene za sudjelovanje na stranim ratištima nakon što su prebačeni u BiH i smješteni u pritvorsku jedinicu državnog suda.

Šest žena i 12 djece koji su također vraćeni iz Sirije smješteni su u prihvatni centar u Delijašu. Njihovo saslušanje počnije sutra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad