Radost Božića u domu Sofije Vrljić

N1

Badnji dan u Sofijinom domu protekao je uz vino, smijeh i druženje sa susjedima. Nakon što su završene sve pripreme za najradosniji blagdan, vrijeme je za odmor, druženje sa prijateljima i susrete sa užom i širom porodicom, jer upravo je to, kaže Sofija, bit ovog blagdana. Sa sjetom se prisjeća Božića u djetinjstvu, međutim nastoji očuvati običaje i prenijeti ih i mlađim naraštajima u porodici.

“Čuvamo tradiciju, ali na malo moderniji način, to prenosim na svoju djecu da ne izgubimo simboliku i običaje, jer to je sjećanje i na Boga i molitvu. Taj dan je veliki, ipak je rođenje Isusa Krista”, govori nam Sofija Vrljić.

Stoga je sa pripremama za druženja i porodična okupljanja davno započela, a bogata, tradicionalna trpeza je neizostavan dio:

“Kuha se sarma, meso se priprema, kolači su se već ispekli, pogača se pravi. Susjedi kad dođu, moraju se počastiti, obavezno bude na stolu hrana, onda pršut, tu je i suho meso, meza, sir hercegovački, to mora biti.”

Sve to danas dočekalo je njene dugogodišnje kolegice iz Kulturno umjetničkog društva Sv. Ante – Cim. Okupljanja za Božić za njih su posebna i nikad ne prolaze bez tradicionalne pjesme.

“Za mene je Božić najveće ushićenje, dolazak spasitelja Isusa Krista, on se rodio i mi u to vjerujemo i ja zaista duboko u duši osjećam kao da noćas Isus dolazi se roditi”, kaže Nevenka Ćubela iz ovog Kulturno-umjetničkog društva.

Badnjak je, pričaju nam, važan dan koji prethodi Božiću. Dan provode u postu, uređuje se kuća i kiti božićno drvce. A u priči o božićnim običajima nisu nam izostavili prenijeti ni čaroliju Badnje večeri i unošenje badnjaka.

“Od starina, po tradiciji katoličkog naroda na Badnju večer unosila bi se tri badnjaka koja simboliziraju presveto trojstvo. Sva tri hrastova drveta su blagoslovljena tako što imaju križ na sebi. Kad se unesu u kuću obavezno se spale, a kad se spaljuje to je svjetlo koje iščekujemo, odnosno rođenje Isusa Krista”, riječi su to Marinka Jurića.

A kako za odrasle, Božić predstavlja jednaku radost i za najmlađe.

“Okitio sam jelku, imam jaslice u kojima se nalaze Isus, Marija i Josip, a najviše me za Božić raduju pokloni”, ističe Nikola Karačić.

Cilj svega je kažu zajedništvo, radost i ljubav te da ovi dani budu pokazatelj, kako bi se trebali družiti i radovati kroz cijelu godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad