Šta piše u tabelama koje nedostaju u dokumentu koji je razmatran u NSRS?

N1

Već početkom Nove godine NATO planira početi aktivnosti i saradnju sa bh. vlastima na osnovu Programa reformi koji je stigao u Brisel, potvrđeno je za N1 iz NATO štaba u Briselu. Koje su to aktivnosti, zvanično nije poznato, s obzirom na to da dokument nije objavila niti jedna institucija BiH.

Potvrda iz Brisela. Misija BiH pri NATO završila je posao. Na redu je sprovedba predatog Plana reformi.

“Radujemo se što ćemo se angažovati sa Vladom BiH na temelju ovog dokumenta početkom Nove Godine. NATO je podržao reforme i pomogao u izgradnji sposobnosti koje služe građanima BiH dugi niz godina, a mi ćemo to raditi na dobrobit svih građana zemlje”, odgovorio je NATO nakon zaprimljenog dokumenta.

No, šta je to poslato Institucije BiH nisu zvanično objavile. Narodnoj skupštini RS dostavljen je jedan primjer, dok je magazin Žurnal objavio, drugi i to na engleskom.

U samom uvodu na engleskoj verziji, u drugom pasusu kratko “BiH dostavlja NATO ovaj dokument “Program reformi BiH” u cilju sprovedbe Pregleda odbrane iz 2016. godine.”

No, ova rečenica za poslanike prevedena je drugačije. Između ostalog piše da je BiH predana poboljšanju odnosa sa NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu.

“Poglavlje 1.1.1. Odnosi sa NATO. Izbačen je potpuno jedan pasus koji govori o ANP, da je NATO prošle godine u decembru zatražio da im dostavi prvi Godišnji nacionalni program – to je ANP. Kada nakon ove rečenice dostavite ovaj dokument, onda je to ANP”, rekao je Avdo Avdić, Žurnalov novinar u jutarnjem programu N1.

Uz dokument poslanicima nisu dostavljene tabele. Ništa sporno nema u tabelama poručivao je član Predsjedništva. No, kao prva akcija navedena upravo u tim tabelama stoji – Nastavak uknjižbe perspektivne vojne imovine. To je u suprotnosti sa onim što se od Dodika moglo juče čuti.

“U Republici Srpskoj niti jedna lokacija nije prenesena na BiH i time smo ostali doslijedni našem opredjeljenju da se sačuva imovina RS”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva iz BiH.

Sporan je i način na koji je dokument poslat. Iz SNSD-a kazali su dogovor je bio da se pošalje danas, a ne juče.

“Mislim da je to prije svega politika drugog člana Predsjedništva da se to pošalje prije dogovorenog roka. To je urađeno na način kako je urađeno, mislim da nije uredu, ali desilo se tako kako se desilo”, mišljenja je novi ministar saobraćaja i veza BiH Vojin Mitrović.

Tako je Plan reformi u drugi plan stavio konačno formiranje Savjeta ministara. Dojučerašnji dopredsjedavajući Mirko Šarović, ministrima iz SNSD-a poručio da sada učine ono što su predlagali prethodnicima:

“Mogu na prvu sjednicu Savjeta ministara da izvade, iskopaju taj ANP, i glasaju protiv, i evo oni ga zauvijek eliminišu. Imaju sjajnu priliku, imaju dovoljan broj ruku da to učine.”

Danas je prvi radni dan, nakon izbora novog Saziva ministara. Ostalo je da se imenuje ministar za ljudska prava i izbjeglice. Predloženi, DNS-ov Mlađen Božović prošao je provjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad