Pismo Samira Mehića, žrtve genocida: Imam osjećaj da se nikad više nećemo sresti

Vijesti 25. dec 201910:46 > 11:03
Twitter

Memorijalni centar Srebrenica Potočari nedavno je pokrenuo akciju prikupljanja predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama genocida ili preživjelim žrtvama genocida koje su boravile u Srebrenici od 1992. do 1995. godine. Jedan takav predmet je i pismo Samira "Bowieja" Mehića, žrtve genocida u Srebrenici.

Samir tada, dok je pisao pismo, nije znao da ga njegov predosjećaj nije slagao. Tako je u pismo prijatelju Faruku opisivao trenutno stanje u Srebrenici, a na kraju mu je napisao kako “ima osjećaj da se nikada više neće sresti”.

Zdravo Faruk,

Kako si, već znaš kako je i šta da pišem, mi smo svi još uvijek ovdje. Kružimo u ovom kvadratu samoće. Možda ova pisma i ne putuju možda i ne dolaze, ali to sad i nije bitno. Apsurd u apsurdnim vremenima, tuga mojim venama. Pucaju mi žice a sve stare sam već izlomio. Ništa mi više nije ostalo, samo malo krvi malo strasti u ovim glupim popodnevima. Ovdje je počela raditi jedna mlada rok grupa, svijetla strana. Sviraju uglavnom Apsurdov repertoar, mladi svi dovoljno da bi mogli da nauče da sviraju. Postava je ista kao i naša i svi su iz Srebrenice i ti ih sve znaš, nekad su bili u prvim redovima kad smo svi svirali… Bili smo im nešto kao uzori. I sad ne mogu da vjerujem da sjede sa mnom i da im ja sviram u njihovim sobama. Ja sam već poprilično osijedio, ali mi kosa raste polako i sigurno. Ne znam kako ali osjećam da se mi nećemo nikad više sresti, imam neki gadan predosjećaj. I onog dana kad ste svi odlazili… Čuvaj se i pozdravi tamo sve. Piši“, stoji, između ostalog, u pismu Samira “Bowieja” Mehića kojeg je napisao 30. septembra 1994. godine.

Samir je svirao u bendu “Inat”, a na adresu Memorijalnog centra Srebrenica Potočari je u sklopu akcije prikupljanja predmeta, stigao i gramofon i ploča koji su pripadali Samiru, koji je ubijen u genocidu.

Bivši član lokalnog rock benda Inat nam je donirao gramofon i ploču koji su pripadali žrtvi genocida Samiru ‘Bowieju’ Mehiću. Čast nam je da čuvamo sjećanje na Samirovu ostavštinu – čuvanje rock'n'rolla živim čak i najmračnijim okolnostima, tokom opsade Srebrenice“, napisali su iz Memorijalnog centra.

Cilj akcije prikupljanja predmeta je, kako su kazali iz Memorijalnog centra Srebrenica Potočari, da se istinom, činjenicama i dokazima odupru negatorima genocida i sljedbenicima ratnih zločinaca i da se nikad i nikome više ne ponovi Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra su pozvali udruženja i porodice žrtava genocida, koji posjeduju fotografije ili predmete svojih najmilijih da ih doniraju na trajno čuvanje.

Fotografije mogu biti donirane lično, u digitalnom obliku putem slanja na službenu e-mail adresu Memorijalnog centra ([email protected]) ili uručene nekom od udruženja registrovanih u Tuzli i Sarajevu.

Ukoliko želite pomoći rad Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari možete to uraditi uplatama preko računa koji se nalaze u fotogafiji ispod.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad