Džaferović: Prepakovana verzija strategije režima Miloševića

Vijesti 25. dec 201916:46 > 16:56
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović komentarisao je Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti Republike Srbije za koju je kazao da "predstavlja grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine."

“Proglašavanje dijela Bosne i Hercegovine nečim što je od posebnog značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije predstavlja izraz agresivne politike prema Bosni i Hercegovini. Entitet Republika Srpska je dio suverene države Bosne i Hercegovine i nije samo entitet srpskog naroda, nego i bošnjačkog i hrvatskog i svih drugih naroda koji tamo žive, kao uostalom i cijela Bosna i Hercegovina”, rekao je Džaferović. 

VEZANE VIJESTI

On je istaknuo da je Ustav BiH jedini zaštitnik te zemlje i da zaštitnici ne mogu biti druge države:

“Pogotovo ne one koje su zbog učešća u agresiji na Bosnu i Hercegovinu potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustavom Bosne i Hercegovine je predviđen način kako njegovog funkcioniranja, tako i eventualnih izmjena. Tu nema i nikada neće biti mjesta za druge države. To je pitanje samo Bosne i Hercegovine i nas koji u njoj živimo.”

Naveo je kako ideje i izjave srbijanskih zvaničnika u posljednje vrijeme podsjećaju na neke izjave iz bliske prošlosti te države:

“Imajući u vidu razne teze koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije o «zaštiti srpskog naroda gdje god on da živi», zatim «da Republika Srpska nema vojsku ali je ima srpski narod» i slično, može se zaključiti da navedena strategija nije ništa drugo do prepakovana verzija strategije koju je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušao da provede zločinački režim Slobodana Miloševića.”

Istaknuo je da je ključna obaveza potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma propisana u članu 1. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini “gdje je jasno je navedeno da se Srbija mora suzdržati od svakog djelovanja uperenog protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad