Strategija odbrane Srbije izazvala burne reakcije u BiH

Vijesti 25. dec 201917:45 > 19:09
N1

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin predstavio je u srbijanskoj Skupštini Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti u kojoj kao vanjskopolitički prioritet ističe očuvanje entiteta Republika Srpska kao nacionalni cilj Srbije. Ovaj dokument izazvao je burne reakcije u BiH.

Republika Srpska spominje se na četvrtoj stranici Strategije odbrane Republike Srbije. Tamo piše da bezbjednost država u regionu negativan uticaj ispoljavaju i separatističke težnje, etničke i verske tenzije, tendencije ukidanja Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske. Također na trinaestoj stranici navodi se kao cilj očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unaprijeđenje položaja Srba u regionu i svijetu.

Utvrđeno je 7 nacionalnih ineteresa. Očuvanje suvereniteta, nezavinosti i teritorijalne celovitosti Republike Srbije. Očuvanje unutrašnje stabilnosti i bezbednosti Republike Srbije i njenih građana. Očuvanje postojanje i zaštite i srpskog naroda gdje god on da živi. Ova rečenica koju sam sada izgovorio nikada nije našla svoje mjesto pod suncem u istoriji moderne srpske države”, kazao je Vulin.

Reakcije su odmah stigle iz Stranke demokratske akcije, ali i od Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je podsjetio Srbiju da su među potpisnicama Dejtona neke od najznačajnijih članica NATO saveza.

“One će veoma brzo doći na granicu na Drini, kako bi spriječili baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postat će članicom NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorije suverene države BiH. Ako u Srbiji misle odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu, bit će nam zadovoljstvo, da stvari u BiH drugačije uredimo”, kazao je Komšić.

“BiH nikada nije ugrožavala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već je upravo bilo suprotno. Unutrašnji odnosi BiH nisu nikakva prijetnja odbrani Srbije, te njihovo uvrštavanje u strategiju odbrane predstavlja još jedan izraz paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva odbrane Srbije prema BiH”, kazali su iz SDA.

Poslanik SDP-a u parlamentu BiH Saša Magazinović smatra da nijedna država nema prava uređivati ništa u drugoj državi. Dodaje da se Srbija trudi da na međuanrodnoj sceni da prikaže da faktor stabilnosti regiona, a svi njihovi potezi su suprotni od toga.

“Srbija nije garant, nego potpisnik Dejtonskog sporazuma. Da je sličan dokument u kojem se spominje Sandžak, usvojio bilo koji nivo vlasti u BiH, Vučić bi momentalno sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost, i poslije toga plačnim glasom uz dramaturške pauze i pipanjem naočala saopštio kako će on svojim tijelom braniti teritorijalni integirtet Srbije”, kazao je Magazinović.

Analitičar i bivši vojni general Blagoje Grahovac poručuje da bi bilo dobro da Srbija brine o sunarodnicima na očuvanje njihovog nacionalnog identiteta. Podsjeća da kada je Srbija bila garant Srbima u Hrvatskoj ili na Kosovu da su platili veliku cijenu. Da li ova strategija kršenje suvereniteta BiH?

“Sigurno jeste zadiranje u unutrašnje stvari BiH, a time i atak na suverenitet. I zato ja sugerišem Srbima u BiH da oni dignu glas protiv te Strategije. Kada to tretira Strategija nacionalne bezbjednosti onda se podrazumijeva da tu ima i komponenta odbrane i bezbjednosti a čim je odbrana onda je tu i oružje”, smatra Blagoje Grahovac, penzionisani general i analitičar.

Ovo je prvi put od potpisivanja Dejtonskog mirpovnog sporazuma da u Strategiji odbrane Srbije piše da je strateški cilj očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad