Ultimatum Vladi KS: Odvojite novac ili profesori neće zaključiti ocjene

Vijesti 26. dec 201911:19 > 11:21
Screenshot

Štrajk upozorenja danas je organiziran u srednjim školama i ustanovama kulture u Kantonu Sarajevo, a prosvjetni radnici zahtijevaju da na godišnjem nivou za njih bude izdvojeno 2,8 miliona KM.

Ranije je Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Kantonalni odbor Sarajevo, donio odluku da se organizuje štrajk, jer kako su istakli, Vlada KS-a ne pristaje da prosvjetnim radnicima poveća osnovicu za obračun plata na 330 KM u 2020.

Predsjednik kantonalnog odbora Faruk Bešlić podsjetio je kako je štrajk, koji je održan od 10,15 sati do 11, kratka i jasna poruka vlastima u KS, da moraju uvažavati argumente iznesene u četveromjesečnim pregovorima oko definisanja statusa prosvjetnih radnika i institucija kulture.

”Naš zahtjev jeste da se u budžetu moraju naći sredstva za povećanje plaća. Pregovori su bili 330 KM, znači 15 KM je išlo gore. Vlada je ostala nijema“, rekao je Bešlić.

Dodao je kako su sada došli u poziciju da sve općine imaju veće osnovice za obračun plaća nego Kanton, što je, prema njegovim riječima, nonsens.

“Ako Vlada, samo za sektor srednjeg obrazovanja, ne može odvojiti 2,8 miliona, a može za helikoptere i videonadzore raznih tipova, za tramvajske pruge 45 miliona … Ne možemo biti zadovoljni plaćom od 500 eura, ako je u Sloveniji 2.000 eura“, rekao je Bešlić.

Upitan koji su koraci ukoliko Vlada ne bude odvojila 2,8 miliona KM, Bešlić je rekao da su već razmislili i da neće biti zaključivanja ocjena…

Dodao je kako je bilo niz prijedloga za postizanje dogovora, ali da je Vlada odbijala povećati osnovice.

”Ova naša akcija nije ni protiv ni za ‘šestorke’, ni protiv ni za ‘trojke’. Ovo je naš čisti sindikalni interes da ostvarimo bolja prava našim ljudima. Nas ne interesuje ko je na vlasti”, rekao je Bešlić.

Poručio je kako se sa sindikatima mora sjesti i ozbiljno razgovarati.

Inicijalni prijedlog Sindikata bio je da se ne pristaje da osnovica za obračun plaća bude niža od 330 KM, a ona bi bila veća u odnosu na 2019. godinu za 15 KM ili 4,7 posto.

Sindikati su svoje prijedloge tokom pregovora modificirali i jedan od posljednjih prijedloga Sindikata je bio da “osnovica za obračun plaća za radnike koji primaju plaću iz budžeta KS u 2020. godini za period januar, februar i mart 2020. godine iznosi 315,00 KM kao do sada, a da osnovica za period april – decembar 2020. godine iznosi 330 KM“, što je, prema tvrdnjama Sindikata, Vlada KS odbila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad