Poruka iz SDA: Nećemo dozvoliti Konakoviću da se igra

Vijesti 26. dec 201912:02 > 12:04
N1

Zbog neusvajanje dnevnog reda, sjednica Skupštine kantona Sarajevo na kojoj je trebao biti razmatran rebalans Budžeta za 2019. godinu, ali i Prijedlog budžeta za 2020. godinu, prekinuta je.

Naime, Klub SDA je zatražio da se u današnji dnevni red sjednice uvrsti i smjena Vlade KS-a, a predsjedavajući SKS-a Elmedin Konaković je to odbio.

Nakon toga je održano glasanje za dnevni red. Protiv predloženog dnevnog reda sjednice glasali su zastupnici klubova SDA, SBB-a, DF-a, a nakon toga je predsjedavajući SKS-a Elmedin Konaković prekinuo sjednicu i najavio održavanje sjednice Kolegija koji će zakazati sjednicu.

Danas će Kolegij utvrditi redovnu sjednicu na kojoj će donijeti odluku o privremenom o finansiranju.

Klub SDA je zatražio da se na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine KS-a nađe smjena Vlade KS-a, međutim, predsjedavajući SKS-a Elmedin Konaković odbio je staviti ovu tačku na razmatranje

Šef Kluba zastupnika SDA Mahir Dević je u izjavi za novinare kazao da je predsjedavajući SKS-a, kršeći ovlaštenja, njihov zahtjev, od 18 zastupnika, proglasio zahtjevom sa proceduralnom greškom, a taj zahtjev to nema.

”Nećemo dozvoliti da se predsjedavajući igra sa novom parlamentarnom većinom na način da pokušava da uspostavi model da je Kolegij važniji od Skupštine. SKS je najviši zakonodavni organ, a njeni servisi su Kolegij, predsjedavajući, zamjenici, stručna služba. To je kršenje poslovnika i mi nećemo učestvovati u tome”, kazao je Dević.

Naglasio je da će podržati budžet radi građana, iako odluka o privremenom finansiranju nije problem, ali neće podržati bahatost predsjedavajućeg. Dodao je da je problem i što predsjedavajući nije htio da prihvati dopunu dnevnog reda, a o tome se izjašnjava Skupština.

N1

Međutim, predsjedavajući Konaković smatra da se do sada u radu tog parlamenta, nikada nije dogodilo da dnevni red bude dopunjen na samoj sjednici.

Kaže i da će neusvajanje budžeta usporiti realizaciju kapitalnih projekata.

Zastupnici Kluba SDP-a smatraju da je najveći problem ove sjednice neusvajanje budžeta, u kojem je vlada KS osigurala sredstva od sedam miliona KM za mlade, a SDA je to usporila i sve projekte koji direktno utiču na život građana KS-a.

”Takva sujeta i neodgovornost liči na izjave SBB-a i DF-a da nikada neće srušiti „šestorku“”, kazao je zastunik SDP-a Igor Stojanović .

Svjesni daljih procedura, zastupnik SBB-a Zvonko Marić smatra da će Kolegij odlučiti o sjednicama, te da bi glasali za budžet, ali uvijek postoji mogućnost rebalansa i time se procesi, realizacija kapitalnih projekata, ne bi zaustavila.

Nakon sjednice Kolegija, javnost će biti obaviještena o održavanju sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad