Finci: Srbija na dobar način riješila pitanje restitucije

N1

Što se tiče vjerskih zajednica i pojedinaca, jer ovo se ne odnosi samo na vjerske zajednice, neophodno će biti da pristupimo vraćanju imovine jer EU smatra privatnu imovinu nedodirljivom i bez povrata imovine ćemo mi teško uspjeti da dokažemo da smo demokratska zemlja koja ispunjava kriterije koje Evropa očekuje od nas, kazao je danas predsjednik Jevrejske zajednice u Bosne i Hercegovine, Jakob Finci.

Finci je istakao kako se Jevrejska zajednica pripremili za sve oblike vraćanja imovine koju očekuje.

“To je u prvom redu opštinska imovina, imovina koja je pripada jevrejskim zajednicama. Do Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini bilo je 28 jevrejskih opština, a sada ih je pet”, naveo je Finci i dodao:

“Imamo četiri kategorije, imovina vjerskih zajednica – imovina jevrejske opštine, imovina pojedinaca – ima još uvijek građana i potomaka koji traže imovinu, treće je imovina bez naslijednika i na kraju imovina koja je bila prisilno donirana ‘48. i ‘48. godine od ljudi koji su na taj način plaćali izlaznu vizu iz Jugoslavije da bi mogli da odu u Izrael”.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH ocijenio je kako je Srbija na dobar način riješila pitanje restitucije i da bi se slično moglo primijeniti u BiH.

“Srbija je poseban Zakon donijela za povrat imovine vjerskih zajednica, posebno za građane, a posebno za jevrejsku imovinu koju su žrtve Holokausta ostavili za sobom”, kazao je Finci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad