Rijaset Islamske zajednice u BiH: Opasne prijetnje muslimanima

Vijesti 26. dec 201914:45 > 15:34
Rijaset

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini je na današnjoj sjednici osudio opasne prijetnje koje je Andrija Mandić, poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, uputio muslimanima.

“Ovakve prijetnje novim zločinima i genocidom ne smiju proći neprimijećeno niti bez posljedica”, navodi se u saopćenju Rijaseta.

Rijaset je također iskazao zabrinutost novom Strategijom odbrane i nacionalne bezbjednosti Srbije, u kojoj se prvi put kao “vanjskopolitički prioritet ističe očuvanje RS-a”.

“Ovim se Vojsci i sigurnosnim agencijama Srbije daje mandat da se nezakonito upliću u suverene nadležnosti države Bosne i Hercegovine i takva saradnja se ne može podvesti pod dejtonski okvir posebnih veza bosanskohercegovačkog entiteta RS-a i Republike Srbije. Za Rijaset je ovo prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i najava moguće nove agresije. Ovaj potez je problematičan i zbog nedavne odluke Republike Srbije o ‘rehabilitaciji’ dvije brigade Vojske Srbije koje su učestvovale u agresiji na Bosnu i Hercegovinu”, kaže se u saopćenju.

Rijaset želi upozoriti domaću i međunarodnu javnost da su ove poruke i potezi političara i institucija u susjednim državama unijeli nemir među Bošnjake, ali i druge muslimane na ovim prostorima, te da bi ih svi kojima je stalo do mira i budućnosti ovog dijela Evrope trebali shvatiti ozbiljno i o njima se očitovati, navode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad