Prva sjednica Skupštine KS nakon formiranja nove koalicije nije dugo trajala

Vijesti 26. dec 201917:09 > 17:57
N1

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo, nisu glasali za predloženi dnevni red današnje sjednice. 17 zastupnika iz SDA, SBB i DF-a glasalo je protiv dnevnog reda, 16 zastupnika je bilo ZA a jedan suzdržan. Glasanje za dnevni red je ponovljeno nakon što je ''izražena sumnja'' u prvo glasanje. Iz kluba SDA nisu podržali dnevni red jer nije uvršteno razmtranje datuma kada bi Skupština trebala glasati o nepovjerenju Vlade Kantona Sarajevo. Naredna sjednica Skupštine bit će početkom januara.

Radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je u 10 sati, tradicionalno uz himnu BiH. Nakon himne i prijedloga dnevnog reda, pobunili su se iz Stranke demokratske akcije. U toku obraćanja zastupnika Mirze Čelika, nezavisni zastupnik Damir Nikšić izrazio je negodovanje.

“U Skupštini KS je trenutno nova parlamentarna većina i ja vas zaista molim da postupamo u skladu sa zahtjevom nove parlamentarne većine”, kazao je Mirza Čelik, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Nemojte to raditi. Nemojte da pravimo cirkus kakav danas viđamo u parlamentarnim klupama. Molim vas da zadržite nivo dostojanstva zastupnika u Skupštini KS. Nemojte da udaljavam sa sjednice nikoga”, kazao je Elemedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS.

Niko nije udaljen sa sjednice. Ali dvadeset minuta kasnije, svi su napustili skupštinsku salu.

Za je glasalo 16, protiv je bilo 17, jedan je bio suzdržan. Konstatujem da nije usvojen dnevni red i time nisu ispunjeni uslovi za održavanje današnje sjednice.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić smatra da su se danas trebali provjeriti špekulacije da li nova parlamentarna većina ima dovoljan broj ruku. Na pitanje novinara da li Skupština ima 18 ruku, s obzirom na to da je protiv današnjeg dnevnog reda glasalo 17 zastupnika protiv, uz odsustsvo zastupnice SBB-a Jasne Duraković.

“Ja naprosto ne znam, ja nemam te proročanske osobine da vidim kako neko i na koji način razmišlja. Meni je žao, to je hipotetičko pitanje i ja poštujem. Nema loših pitanja, postoje samo loši odgovori, a to je moj odgovor”, kazao je Marić.

Odgovore nakon prekida sjednice nastavili su tražiti novinari u političkoj borba mišljenja ko je upravu, a ko ne. SDA kaže da ne može Kolegij biti važniji od Skupštine. Konaković odgovara da se u historiji ove institucije nije dopunjavao dnevni red na samoj sjednici jer to Poslovnik ne dozvoljava.

“To je jedna igra njegovog parlamenta i našeg parlamenta. Naš parlament ima većinu, a on još uvijek ne može da prihvati da njegov nema tu većinu”, kazao je Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini KS

“Ovdje se radi lomi se preko koljena. Njihov problem je što na putu lomljenja koljena stoje propisi i stojimo mi koji to nikada nećemo dozvoliti”, istakao je Konaković.

Zastupnici nisu smjeli dozvoliti ni rebalans budžeta svi mladi trebali dobiti 4,5 miliona maraka, osporili su i milion maraka za uklanjanje barijera za invalidne osobe u Kantona Sarajevo smatra SDP-ov zastupnik Igor Stojanović:

“Takva vrsta neodgovornosti i sujete, pogotov nakon javne najave da će podržati budžet po svaku cijenu i tek onda krenu u smjenu Vlade, otprilike mi liči kao i na izjave SBB-a i DF-a da nikad neće srušiti šestoruku. Očigledno da su se pronašli u ovom trange frange operacija”.

Operacija smjena Vlade Kantona Sarajevo trebala bi doći na dnevni red najkasnije do 20. januara naredne godine, a prije toga zakazana je sjednica Skupštine 8. januara sa tačkama dnevnog reda Odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 31.03.2020. godine, kao i odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Javne ustanove službe za zapošljavanje KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad