Nedim Sladić donosi novogodišnju prognozu vremena

Vijesti 27. dec 201913:34 > 13:49
Severe Weather Europe

Ukoliko biste dobili priliku da ocijenite 2019. godinu po pitanju vremena, vjerovatno bi odgovor većine glasio „nenormalna“. I, na veliku žalost, upravu ste. Prema trenutnim dostupnim podacima, na području Sarajeva 2019. je nezvanično najtoplija godina otkako postoje meteorološka mjerenja, a statistika nije značajno drukčija ni u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, ispričao je Nedim Sladić, meteorolog amater, u razgovoru za N1.

VEZANE VIJESTI

Period poslije 2005. godine u našoj zemlji obilježio je na desetine snažnih ekstrema, a naročito onih toplotnih, rekao je on.

”U njima se naročito isticala i 2019. godina, a preživjeli smo doslovno sve – od obilne kiše i manjih poplava, preko toplotnih valova, vrućine, suše, pa čak i požara u doba godine kada ih najmanje očekujemo. Sve navedeno je bilo dovoljno da 2019. godina u Sarajevu bude četrnaesta u kontinuiranom nizu toplijih godina od prosjeka i sa srednjom godišnjom temperaturom blizu 12 °C. Podsjetnika radi, srednja godišnja temperatura zraka u Sarajevu po višegodišnjoj referentnoj normali 1961-1990 iznosi 9.6 °C. Trebamo li spomenuti da smo zadnji put takvu brojku ispod 10 °C imali davne 2005. godine, a da smo od 2008. kontinuirano iznad 10,5 °C? Tako smo, počevši od 2006. godine, dobili niz od četrnaest godina u kontinuitetu u kojima je srednja godišnja temperatura redovno veća od prosjeka. Kada biste prognozirali da li će 2020. godina biti toplija ili hladnija od prosjeka, ne biste morali biti neki veliki ekspert, s obzirom na trend natprosječne toplote u godinama iza nas. Vjerovatnoća je vrlo visoka da biste „pogodili“ prognozu”, analizirao je Sladić za N1.

Potom je najavio vremenske prilike koje u BiH očekujemo u novogodišnjoj noći.

”U Novogodišnjoj noći, prema trenutnim numeričkim modelima, prognozira se uglavnom suho vrijeme, no u noći sa 31.12. na 01.01. dolazi do porasta naoblake koja ne uzrokuje padavine. Vjetar će uglavnom biti slab do umjeren, s juga će okretati na sjeverac i sjeveroistočnjak, a prognozirana temperatura kreće se u rasponu tokom cijele noći od -3 do 2 ºC. Dakle, ni približno hladno kao recimo u Novogodišnjoj noći sa 2016. na 2017. godinu kada je na Trgu Bosne i Hercegovine svirao Dino Merlin na temperaturi i ispod -15 ºC”, ispričao je Sladić.

Prognozu za nekoliko predstojećih dana čitajte u nastavku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad