Banjaluka, Podgorica, Beograd: Tri dana, tri skupštine, tri incidenta (VIDEO)

Vijesti 27. dec 201913:50 > 13:50
N1

Tri incidenta u skupštinama bh. entiteta Republika Srpska, Crne Gore i Srbije obilježili su kraj godine.

Prvi od tri incidenta desio se u ponedjeljak u Banjaluci. Nakon burne rasprave o dokumentu “Program reformi BiH”, došlo i do incidenta kada je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač fizički napao poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića, poslije čega su poslanici te i Srpske demokratske stranke (SDS) napustili skupštinsku salu. Lukač je fizički nasrnuo na Stanivukovića zbog, kako je rekao, zastavica NATO koje je opozicija donijela u skupštinsku salu.

Sinoć je Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o slobodi vjeroispovijesti. 

Prethodno je u plenarnoj sali došlo do incidenta zbog kojeg su pripadnici obezbjeđenja na silu izveli poslanike Demokratskog fronta iz sale. Oni su prije toga pokušali da spriječe glasanje, bacajući petardu u salu. 

Za zakon su glasali poslanici vladajuće koalicije i Socijaldemokratske partije dok su poslanici ostatka opozicije bili van sale. Parlament je prethodno odbio 120 amandmana Demokratskog fronta.

Danas je u Skupštini Srbije došlo je do incidenta nakon što su poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić ušli na sjednicu kako bi izrazili nezadovoljstvo što srpske vlasti nisu reagovale na usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori. Obradović i Kostić sukobili su se sa šefom poslanika naprednjaka Aleksandrom Martinovićem, nakon čega je nastao opšti metež. 

 Noseći transparente “Vučić i Milo – braća blizanci” i “Srbijo, zašto ćutiš?”, Obradović i Kostić su stali za govornicu parlamenta i upitali poslanike vladajuće koalicije zašto ne reaguju na usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori i hapšenje poslanika Demokratskog fronta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad