Stranke iz RS jedinstvene o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori

N1

Na dešavanja u Crnoj Gori, reagovala je i opozicija, ali i vladajuća većina iz RS. Lideri stranaka sa sjedištem u FBiH danas bez komentara na usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti u susjednoj zemlji. Neprihvatljiv, skandalozan i zabrinjavajuće ovako bi se u tri riječi mogao sažeti zajednički stav stranaka iz RS.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnog Gori je akt koji će za dugo vremena usložniti odnose srpskog naroda u cjelini i Crne Gore, poručio je član predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodik je dodao da RS ne gleda blagonaklono na ovaj čin.

“Neprihvatljivo je da se na ovaj način omalovažava SPC koja je u suštini crnogorske državnosti jer se zna kada su se Turci našli na ovim prostorima da se SPC povukla na prostor današnje Crne Gore. Stvorena je mitropolija koja je bila osnov za formiranje Crne Gore kao države”, kazao je Dodik.

U opozicionom SDS-u sa zabrinutošću gledaju na razvoj događaja u susjednoj zemlji, posebno zbog hapšenja poslanika crnogorske opozicije, odnosno DF-a.

“Ja lično vjerujem u mudrost mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da zajedno sa svim drugima u narednom periodu istraje u odbrani istorijskih prava i statusa SPC-a u Crnoj Gori i vjernika koji joj pripadaju”, istakao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Nevjerovatno je i skandalozno da su svi amandmani opozicionih stranaka odbijeni poručuju u PDP-u. Dodaju da je posebno zabrinjavajuća činjenica da se ovakav Zakon donosi, a da se ne uvaži mišljenje SPC koje se najviše tiče.

“I s pravom su svi uznemireni, ne samo u Crnoj Gori, nego evo i u Republici Srpskoj i u BiH i regionu, kako se i na koji način degradira, derogira pravo SPC i svih vjernika da uživaju prava koja su im na ovaj način onemogućena”, kazao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Za stav o posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori pitali smo Mitropoliju Dabrobosansku, no kažu tek u ponedeljak možemo očekivati odgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad