Konaković za N1: Ovo nikada u životu nisam vidio, to je nezakonito

Vijesti 27. dec 201917:53 > 17:54
N1

Za sutra je zakazana Hitna sjednica Skupštine KS, a za koju je Kolegij KS kazao da nije legalna.

“Sjednica koju je zakazala dopredsjedavajuća Skupštine KS, prema stavu Kolegija, je nelegalna i nezakonita sjednica, zbog čega će se poduzeti pravne radnje i pokrenuti krivična odgovornost dopredsjedavajuće Smiljane Viteškić”, saopćeno je.

Gosti programa N1 bili su zastupnici u Skupštini KS i donedavni predsjedavajući Elmedin Konaković gdje su razgovarali o karakteru sutrašnje sjednice, te o ostalim temama vezanim za vlast u KS.

Pored Konakovića, gosti su bili zastupnik SDP-a Igor Stojanović, SBB-a Zvonko Marić, te Naše stranke Vildana Bešlija

Konaković je prvo pojasnio zašto od danas više nije predsjedavajući.

Poslovnik nam dozvoljava da se nas četvero izabranih dogovori ko predsjedava Skupštinom. Moj lični odnos sa SDA je možda prečesto naglašen, pa nisam želio da to bude u fokusu. Javnost je bila često u smislu “Dajte nek nije on”, pa evo nije on. Danas je izabran kolega Mirza Čelik koji treba da me zamijeni na ovoj funkciji u narednom periodu”, kazao je i dodao:

Kad vas smjenjuju, potpuno je svejedno koja je funkcija. To je taj trenutak, rekao sam šta god da pokušaju naći drugo, to je to“.

Istakao je da mu je danas u 9:25 rečeno da ima vremena do 10:00 da zakaže Hitnu sjednicu.

Ovo nikada u životu nisam vidio, dokument u 9:25 da imam do 10:00 vremena da zakažem Hitnu sjednicu. Ovaj dnevni red, danas nam je predstavnik SDA rekao da će oni biti predlagači rebalansa budžeta, to može biti samo vlada“.

N1

Dodao je da je za 16. januar zakazana sjednica na kojoj će se raspravljati o glasanju nepovjerenja Vladi.

Evo vama ekskluzivno: Ako je problem vjerski obred jednog čovjeka, pomjerićemo to za 2-3 dana. Nećemo to koristiti da odlažemo glasanje nepovjerenja Vladi. Ali ljudi ovo je nezakonito, ovo je udar na Ustav. Moja obaveza je zaštita Poslovnika kao dokumenta“.

Glede sutrašnje sjednice, kazao je:

Ta sjednica ni u jednoj proceduri ne može proizvesti pravnu proceduru. Mi smo pokrenuli procedure za smjenu vlade i meni nije jasno gdje se ovim ljudima žuri“.

Vildana Bešlija iz Naše stranke je istakla da je danas dobila poziv bez standardne procedure.

Pokušan je poziv biti ubačen i ostavljen u kancelariji, bez procedure kako se to inače radi. Tako da niti smo uzeli taj poziv, niti smo ga dobili po proceduri“.

Kada je riječ o sutrašnjoj sjednici i hitnom karakteru, dodaje:

Ja bih se vratila na ono što je suština, imamo Ustav, Poslovnik koji moramo poštovati. I prije smo radili po tome, ovdje se radi o zastrašivanju građana, o navođenju hitnosti tamo gdje je nema. To je neopravdano tvrditi“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad