Marić za N1: Razlozi sazivanja sutrašnje sjednice Skupštine KS

Vijesti 27. dec 201917:54 > 17:56
N1

Gosti programa N1 su bili zastupnik SDP-a Igor Stojanović, SBB-a Zvonko Marić, te Naše stranke Vildana Bešlija i Elemedin Konaković, donedavni predsjedavajući Skupštine KS.

“Ja koliko znam i koliko mi je rečeno razlog za sazivanje hitne sjednice su upravo svojevrsna panika, koja se čuje u medijima da će život stati što je glupost i floskule, ali eto. Pojasnili su da bi željeli održati hitnu sjednicu sa tačkama dnevnog reda koje smo iznijeli na kolegiju, nego zbog te hitnosti, da se donese rebalans budžeta za koje je SBB glasao prije, Zakon o izvršenju budžeta”, kazao je Zvonko Marić i dodao:

“Nova parlamentarna većina se promijenila u KS i to je ustavna kategorija, da ne podsjećam sada da je to najviši zakonodavni organ i iznad toga nema ništa. I ja sam dobio taj poziv, donio ga je kurir, čulo se da je gospođi oduzet pečat, da..”.

Kada je riječ o potencijalnim izmjenama Poslovnika o kojima se govori, ističe:

“Poslovnik je prepun slabosti u mogućnosti da svako na svoj način tumači. Bili smo potpuno svjesni ovoga i gospodin Konaković je pokrenuo da mi izvršimo određene promjene Poslovnika, radili smo predano na tome a taj dokument je završio negdje u sferi gdje se nije pojavio”.

O tome da li će biti sjednice, ističe:

“Ja koliko znam da će biti sjednica, to je odluka te parlamentarne većine i znam da bi se trebala desiti”.

Igor Stojanović kaže da je vratio poziv zasutrašnju sjednicu.

“Odmah sam vratio taj poziv, poziv bez pečata ne dolazi u obzir. Član 71 jasno govori o tome. Gospođa Smiljana Viteškić je to svojevoljno uradila i mi smo odlučili da pokrenemo krivično protiv gospođe jer je na grub način prekršila poslovnik”, kazao je i dodao:

“Na ovom kolegiju, na kojem je dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić pokrenula inicijativu, nije se ni pojavila”.

Cijelu raspravu pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad