Prvi povratnik sa sirijskog ratišta osuđen na četiri godine zatvora

Vijesti 27. dec 201918:15 > 19:21
N1/screenshot

Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše koji je u aprilu deportovan iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu danas je pred Sudom BiH prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora zbog organiziranja terorističke grupe i ratovanja na strani tzv. Islamske države. Sudbeno vijeće presudu smatra pravednom jer je Ćufurović pokazao iskreno kajanje. Obrana zadovoljna, ali ne i Tužiteljstvo koje najavljuje mogućnost žalbe. Ibro Ćufurović, prvi je povratnik sa sirijskog ratišta u BiH.

Sutkinja Hasija Mašović izrekla je presudu Ibri Ćufuroviću. Četiri godine zatvora kazna je za prvog povratnika sa sirijskog ratišta. Kriv je jer je aprila 2014. godine napustio BiH, otišao u Tursku, i prešao u Siriju. Tamo se pod imenom Abu Kasim Albosni borio na strani takozvane Islamske države. Prema njegovom priznanju, dvije godine je proveo u borbama. Vraća se u BiH aprila 2019. godine.

“Dakle, postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe”, kazala je Hasija Mašović, predsjedateljica Sudbenog vijeća.

Obrana Ćufurovića rekla je da je zadovoljna ovom presudom, ali ne i Tužiteljstvo BiH.

“Mogu reći da sam zadovoljan. Neću se žaliti ako se Tužiteljstvo ne bude žalilo. Mislim da smo ovo mogli riješiti na sporazumni način. Ja sam nudio tri godine. Činjenice koje su iznesene Sud je cijenio i u korist obrane i u korist optužbe. Tako da mislim da je kazna, kako je rekla časna sutkinja, pravedna”, mišljenja je advokat Ibre Ćufurovića, Senad Dupovac.

“Tužiteljstvo BiH nije zadovoljno visinom izrečene kazne, zbog toga smo i odbijali sporazume sa optuženim. Nismo zadovoljni i nakon što dobijemo pisani otpravak presude, detaljno ćemo analizirati, i odlučiti o daljoj žalbi”, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Je li na blažu kaznu utjecalo i to što sudsko vijeće nije uzelo u obzir video snimku na kojoj je muškarac sličan Ćufuroviću snimljen sa ubijenim vojnicima? Vijeće cijeni da u sudbenom postupku nije dokazano da je na snimku Ćufurović.

“Vijeće ne može prihvatiti tvrdnje optužbe da se na snimku nalazi optuženi. Ne možemo tvrditi niti da nije. Nemamo dovoljno dokaza ni za jedno ni za drugo”, rekao je Hasija Mašović.

Nekoliko je olakotnih okolnosti koje je Sudbeno vijeće uzelo u obzir Ibri Ćufuroviću. Jedna od njih je što je dokazano da je u više navrata pokušao pobjeći iz Sirije, to što je priznao krivnju, te što je u vrijeme odlaska u Siriju bio mlađi punoljetnik.

“Osim toga, to je jako važno, priznanje dovodi do iskrenog kajanje, a sve to upućuje na ozdravljenje svijesti kod optuženog, u smislu shvatanja neispravnosti njegovih postupaka”, dodao je Mašović.

Ćufuroviću nije išlo na ruku to što je dulje razdbolje boravio u Siriji, od čega je dvije godine bio u borbenim dejstvima. Međutim, Vijeće je uzelo u obzir da je značajno vrijeme bio zatočen u kurdskom logoru, te da se tada nije mogao baviti terorističkim aktivnostima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad