Imamoglu za RSA: Donijeli smo konkretne odluke, ovo je naš novi početak

Vijesti 28. dec 201913:34 > 13:38
Reuters

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu dao je ekskluzivni intervju za RadioSarajevo povodom svog dolaska u BiH.

Imamoglu je  postao svjetska politička senzacija nakon što je u junu ove godine uspio nanijeti najveći poraz AKP-u, stranci turskog predsjednika Erdogana, pobijedivši njegovog kandidata i bivšeg premijera Binalija Yildirima.

U razgovoru za Radio Sarajevo, Imamoglu je kazao da je sretan što je došao u Sarajevo i da nije bilo prilike da posjetu realizuje ranije.

“Ja volim one ljude koji žive u Istanbulu, sve ljude u Istanbulu. Ima mnogo naših sugrađana koji su porijeklom iz Bosne. Rekao sam da ću svoju prvu posjetu realizirati u Bosni. Zbog intenzivnih poslova, do sada nismo bili u prilici da tu posjetu realiziramo. Ali morao sam doći prije isteka 2019. godine. Došao sam i jako sam sretan”, kazao je.

Jeste li ranije imali priliku biti u Bosni?

“Nažalost, nisam bio u prilici da ranije posjetim Bosnu, ali, naravno, jako dobro poznajem historiju Balkana i druge prilike na ovom području. Svjesni smo da imamo posebnu odgovornost prema ovoj regiji. Mi smo se usaglasili i odlučni smo da uspostavimo saradnju sa ovim prostorom, posebno sa Bosnom i Hercegovinom, i to na principu univerzalnih vrijednosti i osjećanja”, kazao je Imamoglu u intervjuu za RSA.

Vi ste ovdje govorili o saradnji. Na koji način Istanbul i Sarajevo, Bosna i Turska, Bošnjaci i Turci mogu sarađivati na iskrenim odnosima?

“Ja na ovaj predstojeći period gledam kao na naš novi početak. Danas (petak, 27. decembar) smo na sastanku s premijerom Kantona Sarajevo (Edin Forto) donijeli neke konkretne odluke. Mi ćemo imati jedan grupni rad. S kolegama ćemo razgovarati kako da vodimo ovaj proces u narednom periodu. Tako ćemo, kao grad Istanbul, izraditi jednu platformu, program, za cijelo ovo područje, a posebno za Bosnu i Hercegovinu.  Isto tako, Vlada Kantona Sarajevo će do kraja januara pripremiti jedan izvještaj i iznijeti neke pismene prijedloge. Ako sve bude uredu, već u februaru 2020. godine, dvije delegacije će se sastati u Istanbulu i razgovarati kako da se realiziraju predloženi vidovi saradnje”, kazao je Imamoglu u razgovoru za Radio Sarajevo.

Originalni tekst pročitajte na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad