Fortina poruka novoj većini u Skupštini KS

Vijesti 28. dec 201918:37 > 19:16
Screenshot

Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo danas je održala dvije hitne sjednice. Na jednoj je izabrano novo rukovodstvo, a na drugoj nije bilo uslova za usvajanje budžeta niti odluke o privremenom finansiranju. Sve ono što se danas događalo u Skupštini Kantona nekadašnja većina nazvali su farsom.

U skupštinskoj sali ostala jedino nova većina, koja je za predsjedatelja izabrala Mirzu Čelika, iz SDA. Nekoliko hodnika dalje, ostatak nekadašnje šestorke, danas četvorke, javnosti upućuje svoje poruke: “To je sijelo, državni udar, puč…”

“Ovo što se danas dešava, mi vjerujemo u institucijama BiH, pogotovo Ustavnom sudu, SDA će paralizovati proces izbora nove Vlade za duži period. Zato što Poslovnik kao ustavna kategorija ne dozvoljava njegovo grubo kršenje”, tvrdi Elmedin Konaković.

“SDA se stavila iznad Poslovnika i iznad Ustava. To u prevodu znači rušenje države”, dodaje Igor Stojanović.

Nova većina, koju čini 18 zastupnika SDA, SBB-a i DF-a, uvjerava da ne bježe od odluke Ustavnog suda.

“Ukoliko dođe do mišljenja ili bilo kojeg rješenja Ustavnog suda, mi smo legalisti. To smo i kazali”, podsjeća Mirza Čelik.

“Odgovorno tvrdim da je sve ovo što smo danas uradili po zakonu”, kaže Bibija Kerla.

Danijela Kristić, kojoj je Konaković predao dužnost, najavljuje prijavu protiv Smiljane Viteškić, članice Kolegija Skupštine iz SDA, koja je sazvala ovu sjednicu.

“Stav Kolegija je da ćemo protiv kolegice Viteškić podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja”, poručuje Danijela Kristić.

Zastupnici SDA oštro osuđuju, kako kažu, napade na Viteškić koji dolaze iz suprotnog tabora. Sve se to događa na drugoj hitnoj sjednici u toku jednog dana, kojom predsjedava novoimenovani Čelik. Cilj je, ističe nova većina, usvojiti rebalanas budžeta, budžet za iduću godinu i odluku o privremenom financiranju.
Međutim, premijer Edin Forto, kao ovlašteni predlagač budžeta, nije se odazvao pozivu. A dodatni problem je što – nema pečata.

“Nismo dobili pečat od od gospodina Konakovića koji nam je kazao da nam ne da da uđemo u posjed kabineta predsjedavajućeg”, ističe Čelik.

Zastupnici traže polusatnu stanku kako bi ostavili prostor premijeru Forti da se, naglašavaju, odazove na sjednicu i pokaže odgovornost. Premijer se oglušio. Novi ulazak u skupštinsku salu, mogao je značiti samo jedno.

“Današnje predložene tačke dnevnog reda nemaju uvodničara. S tim u vezi, mi možemo samo zaključiti ovu hitnu sjednicu. Pozivamo premijera i članove vlade da do 31. decembra, ukoliko žele, upute predsjedavajućem Skupštine zahtjev za održavanje hitne sjednice”, kaže Čelik.

“Ova druga sjednica se bavila životnim pitanjima građana. Zar mu nije bilo u interesu da se usvoji budžet koji je on pravio. Zar mu nije u interesu da usvoji rebalans pa da se pokriju svi planirani infrastrukturni projekti. Da uđe relaksirano u novu godinu”, pita Mahir Dević.

Nova većina ostala je bez odgovora još uvijek prvog čovjeka kantonalne vlade. No, oglasio se na Twitteru, gdje je objavio snimku sjednice vlade, uz poruku: “Svi koji su zabrinuti za dobrobit građana, umjesto cirkusa na lažnoj sjednici Skupštine, predlažem ponovno gledanje sjednice Vlade od 4. decembra 2019. i teškog kriminala koji smo tad objavili”.

Sedma hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo protekla je bez ijedne odluke, jer se na sjednici nije pojavio premijer Forto, niti ovlašteni predlegač budžeta. Novi pokušaj može se dogoditi 8. januara, za kada je zakazana nova redovna sjednica. Na dnevnom redu je budžet za iduću godinu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad