Brčić za N1: Nova većina neosnovano zastrašila građane

Vijesti 29. dec 201914:22 > 14:25
N1

Ministrica pravde u Vladi Kantona Sarajevo Lejla Brčić, izjavila je za N1 da je najprikladnija riječ kojom se mogu opisati jučerašnji događaji u Skupštini Kantona Sarajevo - puč. Brčić tvrdi da je nova većina, koja je održala dvije hitne sjednice Skupštine, grubo prekršila Poslovnik.

“Građani KS su imali priliku da vide situaciju koje ne bi trebalo da se dešavaju u najviem zakonodavnom tijelu. Poslovnik, koji je ustavna kategorija, je vrlo jasan. On kaže da katakter hitnosti, praktično da hitnu sjednicu Skupštine, može samo Kolegij sazvati. Iz kojeg razloga nije poštovan Poslovnik, iz kojeg razloga insistiranje na hitnosti, na kojoj se ništa značajno nije desilo, a sve što se desilo nije po zakonu, teško je dokučiti, osim činjenice da je bespotrebno uznemirena javnost”, rekla je ministrica pravde.

Brčić ocjenjuje da je nova većina obmanula građane tvrdnjom kako Vlada ne želi usvajanje odluke o privremenom financiranju.

“Ako ima odgovornosti prema građanima Kantona, tada će biti izglasana Odluka o privremenom financiranju. Licemjerno je da se sada pokušavaju zaštititi građani Sarajeva, jer 26.12 kada je Vlada prezentovala i dostavila u skupštisku proceduru prijedlog budžeta, nije izglasan dnevni red od strane upravo nove vladajuće većine. Nije u redu zavaravati javnost”, dodala je Lejla Brčić.

Ona je demantirala navode zastupniak nove skupštinske većine da se odluka o privremenom financiranju mora usvojiti do 31.12, pojašnjavajući da se takva odluka, prema zakonu, mora usvojiti do 31. januara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad