Vulin: Očekivao sam zahvalnost iz Sarajeva, a ljutnju iz Banjaluke

Vijesti 29. dec 201915:10 > 15:12
Tanjug / Tanja Valič

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je napravljen veliki pomak time što je po prvi put nakon deset godina usvojena Strategija nacionalne bezbjednosti i Strategija odbrane Republike Srbije, jer "Srbija sada ima snagu da čuva mir i na čitavom Balkanu", kao i da niko od susjednih zemalja ne treba da se zbog toga osjeća ugroženo

Vulin je na konferenciji za novinare u Domu vojske, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ne razumije zašto je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić negativno reagovao na najavu da se dio strategije odnosi i na entitet Republika Srpska, kao i da je zbog toga očekivao pozitivne reakcije iz Sarajeva, a negativne iz Banjaluke.

“U okviru strategije najavili smo da ćemo zaštititi Republiku Srpsku u okviru dejtonske Bosne. Očekivao sam veću podršku iz Sarajeva zbog toga a očekivao sam da će se neko zbog toga ljutiti na nas iz Republike Srpske. Niti je pomenuto niti je rečeno da ćemo vojno djelovati na pola Bosne i Hercegovine. Mi smo tu da pomognemo. Zar nije dobro da imate uspješnu i zdravu Bosnu i Hercegovinu? Učinit ćemo sve da sačuvamo BiH onakvu kakva jeste”, kazao je Vulin.

On je rekao da je “očekivao veću zahvalnost iz Sarajeva za strategiju”, kao i da je vrlo zanimljivo to što Komšić smatra da su “aktivnosti Srbije na zaštiti Srba u Bosni i Hercegovini prijetnja regionu”.

“Niko od njih nije doživio kao Aleksandar Vučić što je doživeo da u Srebrenici, gdje je otišao da se pokloni žrtvama, i to samo jednim žrtvama (Bošnjaka), da pokušaju da ga ubiju. Trebalo bi da nam to kažu, ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića, bilo bi ljekovito po naše odnose”, rekao je Vulin.

Vulin je rekao i da Srbija nije donijela strategije nacionalne bezbjednosti i odbrane zato što se osjeća ugroženo od susjednih zemalja, već zato što je to ispunjavanje funkcije koju vojska ima.

“Napad na našu zemlju je malo vjerovatan, ali nije isključen. Naš posao je da budemo spremni. Posao politike je da izbjegne sukobe. Ako mislite da nam ne treba vojska onda možemo da je ukinemo, a 90 milijardi dinara koje idu u vojni budžet da potrošimo na mnogo korisnije stvari, ako je sigurno da na Balkanu neće biti sukoba. Nijedna vlast nije ukidala svoju vojsku pa neće ni ova”, rekao je Vulin.

Vulin je rekao da “kada je Srbija jaka i ima jaku vojsku onda je mir na Balkanu izvjestan, dok se ne bi kladio u mir ako je Vojska Srbije slaba”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad