Član 71 Poslovnika Skupštine KS daje odgovor ko je bio u pravu?

Vijesti 29. dec 201917:45 > 19:26
N1

Jesu li prekršeni Poslovnik i Ustav prilikom sazivanja jučerašnjih hitnih sjednica Skupštine Kantona Sarajeva, pitanje oko kojega se još ne mogu usuglasiti nova i stara većina u Kantonu. Konačnu odluku mogao bi donijeti Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Iz kantonalne u prvlade optužuju SDA, DF i SBB da su nepotrebno zastrašili građane, tvrdnjom da neće biti usvojen budžet. Nova većina pak da ih "četvorka" opstruira.

Poslovnik Skupštine Kantona Sarajevo je vjerovatno među najčitanijim štivom političara ovih dana. Grubo je prekršen kada je nova većina sazvala dvije hitne sjednice i imenovala Mirzu Čelika za predsjedatelja, tvrdi tako dosadašnja kantonalna vlast. Pozivaju se na član 71 koji kaže:

“Konačnu odluku o utvrđivanju hitnog karaktera sjednice Skupštine donosi Kolegij Skupštine”.

“Građani KS su imali priliku da vide situaciju koje ne bi trebalo da se dešavaju u najvišem zakonodavnom tijelu. Poslovnik, koji je ustavna kategorija, vrlo je jasan. On kaže da karakter hitnosti, praktično da hitnu sjednicu Skupštine, može samo Kolegij sazvati. Iz kojeg razloga nije poštovan Poslovnik, iz kojeg razloga insistiranje na hitnosti, na kojoj se ništa značajno nije desilo, a sve što se desilo nije po zakonu, teško je dokučiti, osim činjenice da je bespotrebno uznemirena javnost”, kaže Lejla Brčić, ministrica pravde u Vladi KS.

“Mi smo danas mogli usvojiti budžet za 2020, rebalans, sve ove odluke, kako bi niz projekata bio omogućen. Na ovaj način oni nas dovode u ekonomsku neizvjesnost”, tvrdi Mahir Dević, SDA.

Ministrica Brčić ističe da nova većina obmanuje javnost, jer se odluka o privremenom financiranju, prema zakonu, donosi najkasnije do kraja januara, a ne do kraja decembra. Očekuje da će takva odluka biti donesena na redovnoj sjednici Skupštine, zakazanoj za 8. januar.

“Ako ima odgovornosti prema građanima Kantona, tada će biti izglasana Odluka o privremenom financiranju. Licemjerno je da se sada pokušavaju zaštiti građani Sarajaeva, jer 26.12. kada je Vlada prezentovala i dostavila u skupštisku proceduru prijedlog budžeta, nije izglasan dnevni red od strane upravo nove vladajuće većine. Nije u redu zavaravati javnost”, smatra Brčić.

“Zato što naše dvije tačke nisu uvrštene u dnevni red. Cijelo vrijeme se ne poštuje nova većina”, navodi Dević.

Politička previranja u Skupštini Kantona Sarajevo, izazvala su interesovanje javnosti. Pošto se i jedna i druga zaraćena politička opcija zalažu za interese građana, mi smo pitali građane Sarajeva šta misle o tome.

Anketa:

“I jedni i drugi mi nisu nešto posebno. Svi obećavaju, a niko ništa ne ispunjava. I oko jednih i oko drugih sam skeptičan”.

“Prema broju iseljenih stanovnika, sva ta tijela i parlamentarce treba svesti na taj nivo. Njih je stvarno previše. Nisu te bitke za badava, oni se bore oko novca”.

“Vrlo čudna situacija. Podsjeća me na neke moje tinejdžerske dane kojih ne volim da se sjećam. Ali, imam djecu. Tako da… Ne valja”.

Stručnjak za ustavno pravo, Omer Ibrahimagić, smatra da je nova većina trebala izmijeniti Poslovnik, ali da, bez obzira na to, može suvereno donositi odluke.

“Većina sadašnja u Skupštini kantona može da izmijeni Poslovnik. Oni to formalno nisu uradili, ali to ne smeta. S obzirom da se radi o tome da je to većina u Kantonu”, pojašnjava Ibrahimagić.

Ipak, ko je u pravu, ko je legalan, a ko ne, mogao bi odlučivati Ustavni sud. Stara većina najavila je apelaciju, a nova da će poštovati odluku kakva god ona bila. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad