Izetbegović o Programu reformi BiH: Pametnom dosta…

Vijesti 30. dec 201911:23 > 11:57
N1

Stranka demokratske akcije je danas organizovala novogodišnji press, te je predsjednik te stranke predstavio osvrt na događaje koji su obilježili proteklu godinu.

Ako bi u jednoj rečenici trebalo opisati godinu iza nas bila bi to godina zastoja, kriza i blokada jer se nalazimo sada na pozicijama koje smo trebali osigurati na samom početku godine. No 2019. godina nije protraćena uzalud. Nju nisu ‘pojeli skakavci’. Odbranjena je vladavina zakona, zadržani strateški ciljevi a to je da BiH ide ka EU i NATO-u i i odbranjen je bazični demokratski princip. Sve navedeno je bilo napadnuto i dovedeno u pitanje. Stvarima i odnosima smo ovaj put vratili postavke. Mukotrpna politička bitka nije izgubljena. Bilo je napada na BiH, kao i pokušaj da se volja entiteta nametne državi“, istakao je Izetbegović u obraćanju medijima.

Bilo je postrojavanje četnika, odluke o vojnoj neutralnosti i zaustavljanja EU i NATO integracija BiH, blokiran je rad i formiranje Parlamentarne skupštine BiH, radili su se ultimatumi da se prisili SDA na ustupke koji bi vodili u rušenje vladavine zakona. Strateški principi kojima se pokušava pravno utemeljiti supremacija entiteta nad državom su sadržani u zaključcima Glavnog odbora SNSD-a. Njima se proklamira pravo na otcjepljenje, traži se ukidanje bonskih ovlasti, podriva se pozicija Ustavnog suda“, dodao je.

Lider SDA je naveo i kako su se PIC i OHR “konačno pokrenuli”, bar na verbalnom nivou, kako je rekao. Rekao je da je u Izvještaju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka UN-u precizno rečeno ko pravi probleme u BiH te je rekao i da će intenzivno raditi na nametanju zakona o zabrani negiranja genocida.

Osvrnuo se i na sporazum lidera od 5. augusta te rekao koji su potpisali Čović, Dodik i on.

“Potvrđen je princip vladavine zakona u BiH. Pregovori u Predsjedništvu BiH uz prisustvo predstavnika tzv. Kvinte i nastavili su sljedećih par mjeseci i shodili su rješenjem prihvatljivim za sve strane. Rješenje nije prihvatljivo jedino za dvije opozicije – onu u RS i FBiH. U RS-u optužbe za izdaju dovele su do fizičkih obračuna. Ove dvije opoziciije tvrde dijametralno suprotne stvari. Šta je to valjani kompromis, jel’ to ANP, jel’ to aktivacija MAP-a? Dakle, to je modifikacija ANP-a kojim su zadovoljni svi. BiH se od 2009. nalazi u okviru saradnje sa NATO-om, dakle mi smo deset godina u MAP-u. Prošle godine NATO je odustao od ovog uvjeta, i u decembru 2018. pozvali su da BiH preda MAP. Na bazi ovog poziva izrađen je ANP, poslan u Brisel i zatim su krenule blokade i optužbe za izdaju. Kroz mukotrpan proces program je modificiran i usvojen. Sad se zove Program reformi. Nije nazvan godišnjim ali je u tekstu definisano da se odnosi na period novembar 2019. –  novembar 2020. i ovdje ću stati. Pametnom dovoljno“, istakao je Izetbegović.

“Kada je u pitanju politička borba koja je izazvala cjelogodišnju blokadu i krizu, srpske i bošnjačke strane su bile jasne. Pozicije HDZ-a i HNS-a je bila ambivalentna. HDZ je bio za evropski i NATO put, ali se nije suprotstavljao SNSD-u kada je pokušavao zaustaviti taj put. HDZ je od početka stajao na stanovištu da se ničim ne treba uslovljavati formiranje vlasti. HDZ već 14 mjeseci koči formiranje vlasti na nivou FBiH i uslovljava to usvajanjem izmjena Izbornog zakona po njihovom modelu. SDA je kroz 2019. pozivala hrvatske partnere da se prestane s tim. Blokiranje i ignorisanje volje birača je nedopustivo i nastavak ovakvog odnosa neće biti od pomoći u iznalaženju rješenja“, potcrtao je lider SDA te dodao kako je potrebna relaksacija odnosa, a ne ultimatumi.

Ne možemo ignorisati postojanje snažnog bloka građanskih stranaka u BiH i birača koji se ne žele svrstati u nacionalnu podjelu. Njihovo pravo je podržano nizom presuda Evropskog suda za ljudska prava i mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu članstva BiH u EU koji smo dobili prošle godine. HDZ treba prihvatiti opredijeljenost građanski opredijeljenih birača, prestati s pokušajima da se oni uguraju u neku bošnjačku kvotu i popraviti odnose sa njihovim predstavnicima. Živimo s njima i uzlaud se pretvarati da jedni druge ne vidimo“, istakao je Izetbegović između ostalog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad