Oštra reakcija HNS-a na izjave Bakira Izetbegovića

Vijesti 30. dec 201914:55 > 14:59
N1

Hrvatski narodni sabor (HNS) odbacuje navode predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, te osuđuje prijetnje nastavkom majorizacije koje narušavaju stabilnost političkog dijaloga, napominjući da je upravo politički dijalog preduvjet za izgradnju prosperitetne, stabilne i moderne domovine triju konstitutivnih naroda, navode u saopštenju iz HNS-a.

“Legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora apeliraju na odbacivanje izravnog narušavanja ustavom definiranih prava konstitutivnih naroda, napominjući da HNS u svojim zahtjevima za Hrvate ne traži veća prava od onih koja su zagarantirana bošnjačkom i srpskom narodu”, stoji u saopćenju.

NAvode da je “napad na konstitutivnost hrvatskog naroda napad na domovinu Bosnu i Hercegovinu, njezine temelje i njezinu budućnost”.

“Pokušaji razgradnje temeljnih demokratskih principa legitimne zastupljenosti na svim razinama vlasti zabrinjavajući su politički instrument slabljenja pozicije hrvatskog naroda, diskreditacije prava jednakosti, te alarmantno narušavanje Ustava BiH. Hrvatski narodni sabor napominje da je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim razinama vlasti ključno za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, te da to pitanje predstavlja prostor za iznalaženje političke suradnje kojom će se politički partneri dokazati opredijeljenost za mirnu, cjelovitu, naprednu i europsku BiH”, stoji u saopćenju.

Na kraju poručuju da je rvropski put jedina budućnost Bosne i Hercegovine, koja se mora temeljiti na suradnji, međusobnom uvažavanju i kompromisu što će zajamčiti razvoj dugoročne stabilnosti, razvoja i napretka, koji su najbitniji prioriteti žitelja Bosne i Hercegovine.

Prvi čovjek SDA osvrnuo se u i na blokadu formiranja vlasti na federalnom nivou, koja traje 14 mjeseci, a koja je posljedica stava HDZ-a da prvo žele novi izborni zakon.

“Blokiranje i ignorisanje volje birača je nedopustiva stvar i nastavak ovakvog odnosa neće biti od pomoći iznalaženju rješenja. Potrebna nam je relaksacija odnosa, uspostava povjerenja, a ne ultimatumi. Ne možemo ignorisati postojanje snažnog bloka građanskih stranaka u BiH i birača koji se ne žele svrstati u nacionalnu podjelu. Njihovo pravo je podržano nizom presuda Evropskog suda za ljudska prava i mišljenjem Evropske komisije u zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. HDZ treba prihvatiti postojanje građanski utemeljenih Bosanaca i Hercegovaca, prestati s pokušajima da oni uguraju neku bošnjačku kvotu i popraviti odnose s njihovim predstavnicima. Ovo je jedini put da idemo zajedno”, smatra Izetbegović.

Izrazio je umjereni optimizam u pogledu približavanja stavova građanskih stranaka i HDZ-a, te dodao da je SDA spremna i razgovarati na temu izbora u Mostaru. No, naglasio je, i da nije spremna mostarske Bošnjake da prihvate rješenja koja im ne odgovaraju, te da u tom pogledu očekuje jači angažman međunarodne zajednice koja je doprinijela degradaciji njihove političke pozicije u gradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad