Dešavanja u Kantonu Sarajevo – vruća tema u hladne dane

Vijesti 30. dec 201917:31 > 18:49
N1

Aktivan politički dan u glavnom gradu. Tri press konferencije uoči Nove godine. Stranka demokratske akcije, potom zajednička konferencija Naše stranke, SDP-a, Naroda i pravde te NBL-a. Na koncu posebna konferencija Saveza za bolju budućnost. Vruća tema - dešavanja u Kantonu Sarajevo.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, odlučno: “Dovest ćemo stručne ljude na čelne pozicije u Kantonu Sarajevo. Korupciju ćemo sijeći u korijenu. Ostvarit ćemo bolju saradnju s međunarodnom zajednicom.”

Na pitanje da li SDA do sada nije radila navedeno, Izetbegović odgovara: “Pravili smo greške, ali bolji smo od aktuelne sarajevske Vlade koja je u godini dana pravila samo gafove.”

I najavio njihovu skoru smjenu.

“Oni će se još jedno vrijeme odupirati pravit će neki šou tu koji će trajati 15 ili mjesec dana i otići naravno, ne mogu se suprotstaviti volji većine”, kazao je.

Dali smo šestorci godinu dana da naprave ekonomski rezultat, izostao je, kaže Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a. Pojedinci su se bahatili s budžetskim novcem tvrdi. Aktualna Vlada na čelu s Edinom Fortom sama je sebi uzela šansu.

“Gospoda je stalno govorila da mi nemamo 18 ruku, pa se dogodilo 18 ruku, prije toga su govorili da se ja pitam kao njihova rahmetli nana, pa je ispalo da se pitam malo više”, dodao je.

U međuvremenu, na konferenciji sarajevske četvorke – prozivaju SDA i SBB za grubo kršenje procedura prilikom saziva sjednice Skupštine u subotu i izbora novog predsjedavajućeg Mirze Čelika. Otuđen je i skupštinski pečat.

“Pečat je u Skupštini, na sigurnom je, neće ga dobiti ovi ljudi koji se ovako ponašaju, pečat je zaštićen”, istakao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde.

“Onaj ko uzme pečat nezakonito a postoji Zakon o pečatu ja molim da ga izvuče, čini teško krivično djelo”, tvrdi Radončić.

Pečat će biti dostupan onog trenutka kada se predstavnici SDA, SBB-a i DF-a budu ponašali u skladu s procedurama, aktuelnim zakonima poručuje četvorka.

“Ovo je početak njihovog kraja a za nas ovo je naš početak i 2020. godina je naša, budite uvjereni u to”, poručio je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke

“U toku januara mjeseca pred cjelokupnu javnost ćemo izaći sa našim novim dokumentima našim prijedlogom za zajednički nastup ovih političkih subjekata i saradnju i zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike”, kazao je Damir Mašić, SDP.

Četvorka je posebno razočarana ponašanjem DF-a. Kažu, riječ je o Trojanskom konju koji je uništio sve dogovore u korist Stranke demokratske akcije.

“Poštenije je bilo reći, mi ne želimo s vama završena priča i gotovo. Ne možete se vaditi na nerad Vlade i na neke stvari koje su bile aktuelne u zadnjih par mjeseci a imati tri ministra u toj Vladi i ja garantujem da je ovo Vlada koja je najbolje radila”, kazao je Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL.

Iz Demokratske fronte odgovaraju – zašto premijer i Vlada Kantona Sarajevo ne podnesu ostavke, kada je jasno da više nemaju parlamentarnu većinu. To bi bilo demokratski, poručuju. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad