Brčić: Našli su se u vlastitoj zamci iz koje možda i ne znaju kako da izađu

Vijesti 30. dec 201917:56 > 18:18
N1

Lejla Brčić, ministrica pravde u Vladi Kantona Sarajevo, za N1 je govorila o posljednjim dešavanjima na Skupštini Kantona Sarajevo.

Govoreći o pokušaju nove većine (SDA, DF i SBB) da smijene rukovodstvo Skupštine KS, Brčić je kazala da se sa tim samo odugovlači proces smjene vlasti.

“Mogli smo u skladu sa procedurama doći do smjene bez ikakve bure, a to bi potrajalo mjesec do mjesec i po, najduže”, pojasnila je.

Kazala je da se još nada da će se razum probuditi “na drugoj strani koja ima većinu”.

“Nema potrebe za procesima koji narušavaju odnose. Ono što mi se čini je da nova većina kada je pripremala aktivnosti nije se upoznala sa Poslovnikom, a sada su se našli u vlastitoj zamci iz koje možda i ne znaju kako da izađu”, istakla je.

Podsjetila je da kada je potpisana koalicija “Petak 13”, da je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao da će do smjene Vlade KS doći krajem januara ili početkom februara.

I mi smo se unutar tih rokova kretali. Zašto se desio ovaj suvišni korak koji je kreirao jedan administrativni haos u Kantonu, ja nemam odgovor na to pitanje”, istakla je.

Prema njenom mišljenju, okidač za sve što se dešavalo je bila sjednica Vlade KS koja je bila otvorena za javnost.

“Na kojoj je javnosti vrlo jasso iskomunicirano preko pola milijarde kriminala, dugovanja i dubioza koje smo zatekli u javnim preduzećima, nakon toga su se aktivnosti počele ubrzano dešavati. Da li je to zaista bio okidač ili nije, to treba pitati drugu stranu”, kazala je.

Gošća Dana uživo je pojasnila da prema Poslovniku, jedna trećina zastupnika može zakazati redovnu sjednicu Skupštine KS, pod uslovom da predsjedavajući i dopredsjedavajući odbiju da je zakažu.

“Poslovnik jasno kaže da konačno odluku o karakteru hitnosti sjednice utvrđuje Kolegij”, kazala je Lejla Brčić u razgovoru sa Daliborom Mrdićem.

Podsjećamo, nakon što je formirana nova većina i skupljeni potpisi u Skupštini Kantona Sarajevo, proteklog vikenda održana je prva sjednica. Dosadašnja većina u Skupštini ovaj događaj proglasila je nelegalnim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad