Milanović: Jeste li vi iz BiH?; Grabar – Kitarović: Ne, nisam

Vijesti 30. dec 201921:31 > 21:32
Goran Stanzl/PIXSELL

Šest dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj na RTL-u se održava debata predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića.

Aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a, te SDP-ov kandidat Zoran Milanović, koji iz prvog kruga nosi 3 posto prednosti, odgovarali su na set pitanja iz političkog, gospodarskog, društvenog i ostalih područja javnog života.

Na konstataciju voditelja emisije na RTL-u da je prvi krug izbora pokazao da su birači u BiH birači HDZ-a, Milanović je poručio da “u njemu nema nimalo gorčine i ljutnje”.

“Tu sam da pomognem. Kad je trebalo dati milijune kuna novca iz hrvatskog proračuna mostarskom Sveučilištu 2015. godine, bili smo tu na molbu Dragana Čovića, usput budi rečeno i Ljerke Ostojić, rektorice Sveučilišta. Ulagali u niz projekata, targetirano, ciljano, od Sarajeva, i katoličkih objekata, škola… Moje srce je mirno”.

Kolinda Grabar – Kitarović

“Svaka čast. Zahvaljujem vam na tome što ste ulagali u BiH”.

Zoran Milanović

“Jeste li vi iz BiH?”.

Kolinda Grabar – Kitarović

“Ne, nisam, ali brinem o BiH i pravima hrvatskog naroda u BiH. Kad je riječ o njihovim pravima, bilo bi dobro da možda njih malo više slušate”:

Zoran Milanović

“Ja sam bio dolje 20 puta”.

Kolinda Grabar – Kitarović

“… vi njih držite slučajnim državljanima, odnosno drugorazrednim državljanima zato što im želite oduzeti biračko pravo koje je jedno od temeljnih prava državljana RH”.

Zoran Milanović

“Kad sam ja to rekao? Hajde, molim vas. Postavljam vam pitanje na koje opet nećete odgovoriti. Kad sam ja to rekao osim što smo 2010. godine na moje traženje uveli odredbu prema kojoj se glasa u konzulatima i veleposlanstvima”.

Kolinda Grabar – Kitarović

“Već godinama, kao veleposlanica Hrvatske u Washingtonu i ministrica prije toga zalažem se da BiH uđe u Akcijski plan za članstvo u NATO-u zato što bi to pružilo mogućnsot toj državi u kojoj su Oružane snage BiH jedan od integralnih faktora da se krene u daljnje reforme i da se pomogne BiH na putu prema EU. Držim da Hrvati to prepoznaju. Ja sam isto tako bila jako puno puta u BIH, odlazim vozilom kako bih pokazala koliko su zapravo Zagreb i Sarajevo blizu, i kako bismo trebali surađivati i rješavati otvorena pitanja”.

Zoran Milanović

“Avionom se u Mostar ne smije ići, a u Sarajevu je uglavnom magla tako da… Nije bilo optimalno kada je gospođa Kitarović otišla kod predsjednika Erdogana u Tursku lobirati za interese Hrvata za izmjene Izbornog zakona. To nema šanse na uspjeh, antagonizira, čak radi štetu Hrvatima što vi sigurno niste namjerno htjeli napraviti. Erdogan nije demokratski lider. On je sugovornik, ali nije demokratski lider”.

Kolinda Grabar – Kitarović

“Jedna je stvar što su mediji izvješćivali, druga što smo mi stvarno razgovarali. Razgovarali smo o BiH i kako da riješe neka unutrašnja pitanja, ali to je stvar naroda i građana u BiH”.

Pozivu na sučeljavanje na N1 televiziji, podsjetimo, u nedjelju ujutro odazvala Kolinda Grabar-Kitarović, dok Zoran Milanović nije došao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad