Skandal 2019. godine

Vijesti 31. dec 201918:04 > 18:05
N1

Bila je ovo godina, zastoja, kriza i blokada, skandala, afera, ali i aktivizma, humanosti, uspjeha pojedinaca. Godina u kojoj su političari ponovo punili stupce novina, njihova retorika ljutila ili zabavljala javnost, godina u kojoj su nas ponovo šokirali. No s druge strane, ovo je i godina protesta.

Bosna i Hercegovina je dobila novi saziv Vijeća ministara BiH. Bilo je potrebno gotovo 15 mjeseci pregovora, međusobnog optuživanja i nerada koji su vlastodržci uredno naplatili. Isti dan kada je u Parlamentu položena svečana zakletva dokument Program reformi proslijeđen je u Brisel. Predsjedavajući Zoran Tegeltija obećao je operativan rad bez blokada.

ANP je najčešeće izgovorena riječ ove godine. Konačno dogovoren Program reformi podijelio je političare u RS-u, ali i građane. U NSRS smo po prvi put vidjeli veoma burne scene.

Koalicije… ona u Sarajevskom kantonu pozdravljena od međunarodne zajednice, i velikog broja građana, pokazala da može drugačije, brže i energičnije, promovirati sebe ili zaista uraditi, mišljenja su podijeljena. BH Blok mnogo obećavao, izbori koji slijede pokazaće da li su DF i SBB bili u pravu što su se u konačnici priklonili SDA. Iako novi saziv vlade Federacije nismo dobili, kemije i dalje ima između SDA i HDZ-a, koji ostaju optimisti, bez ijednog zajedničkog stava o primjerice Izbornom zakonu ili gradu Mostaru.

Velika pobjeda Irme Baralije. Zahvaljujući njenoj apelaciji Mostar će napokon imati lokalne izbore. Ako političari ne uspiju, priču će presuditi Ustavni sud. Povorka ponosa, bez ijednog incidenta u glavnom gradu BiH još je jedna pozitivna priča ove godine.

Više u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad