Autobuska stanica u Zenici ostaje blokirana do daljnjeg

Vijesti 31. dec 201918:01 > 18:06
N1

Autobuska stanica u Zenici od jutros je blokirana. Nema polazaka, nema dolazaka, ali ni zaustavljanja autobusa koji prolaze kroz ovaj grad. Razlog: finansijska dubioza preduzeća "Zenicatrans - prevoz putnika" zbog koje su radnici odlučili stupiti u štrajk.

Nakon što je Poreska uprava FBiH blokirala račun “Zenicatransa” zbog višemilionskog duga, autobusi ovog Javnog komunalnog preduzeća su stali. Nema novca za gorivo, mazivo, rezervne dijelove, plate…

“Radnici nikada nisu pomenuli ni visinu, ni način isplate plata, nego nam je prevashodno bio cilj da se očuva preduzeće i ovih 150 radnih mjesta i drugo što potenciramo – ovo preduzeće treba ovom gradu”, kazao je Huso Sarvani, predsjednik Sindikata JKP “Zenicatrans”.

Tokom dana okupljene radnike “Zenicatransa” posjetila su i trojica SDP-ovih gradskih vijećnika. Predložili su posebnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o sudbini preduzeća i njegovih radnika.

“Nama treba 10 potpisa kako bi zakazali posebnu sjednicu i nadamo se da bi se ona mogla održati u petak, da riješimo pitanje radnika “Zenicatransa” i same firme”, kazao je Elvis Alijagić, član Gradskog vijeća Zenica (SDP).

Uprava preduzeća nakon blokade stanice, bezuspješno je kontaktiraala kantonalnog premijera, gradonačelnika, direktora poreske uprave, kako bi se iznašlo barem privremeno rješenje.

“Poslije smo pokušali i sa dobavljačem goriva, da pokušamo dobiti izvjesnu količinu za narednih par dana, do održavanja tematske sjednice Gradskog vijeća. Nismo uspjeli ni to, s obzirom da je upitan opstanak preduzeća i svi se plaše rizika”, istakao je Darmin Terzić, direktor JKP “Zenicatrans”.

Prvi čovjek Zenice naglašava da nema načina da pomogne ovom preduzeću, bar dok se ne usvoji budžet za narednu godinu. U 2019. “Zenicatransu” je već doznačeno 400.000 KM i svaka marka preko toga značila bi krivično djelo – kaže Kasumović i dodaje:

“Ja sam sa novim nadzornim odborom pokazao da mogu pozitivno poslovati i 2017. i 2018. su poslovali u plusu 500.000 KM. Međutim, Poreska uprava ih steže, radnici svojim tužbama takođe i došli su tu gdje su došli”.

Kako uprava preduzeća nije uspjela obezbijediti gorivo za pokretanje autobusa, oni ostaju parkirani na istom mjestu. I radnici su odlučili da nastave štrajk, autobuska stanica ostaje blokirana sve do petka i posebne sjednice Gradskog vijeća

“Imali smo sugestije da otvorimo autobusku stanicu. Mi nismo protiv toga, ali mi onda ne dobijamo ništa, ako to učinimo”, kazao je Sarvan.

U međuvremenu, najviše trpe građani. Posebno oni iz udaljenih mjesta, koji su do daljnjeg bez autobuskog prevoza. U problemu su i vozači autobusa koji prolaze kroz Zenicu, jer nemaju gdje ostaviti, a ni primiti nove putnike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad