Skaka ekskluzivno za N1: Svjetska zvijezda na dočeku nove 2021.

Vijesti 31. dec 201918:35 > 18:36
N1

Sarajevo je centar regije za novogodišnju noć, poručuje prvi čovjek glavnog bh. grada Abdulah Skaka.

Gradonačelniče, da li je sve spremno i u koliko tačno počinje doček?

Željko Joksimović je u Sarajevu, ali još nije stigao na Trg Bosne i Hercegovine. Željko sa nastupom počinje u 23 sata i i on će trajati nešto iza 1 sat poslije ponoći. Vatromet će biti u 12 sati. Obilježavanje smo počeli sinoć sa našim klasicima ispred Vječne vatre. Vjerujem da ćemo se u narednim godinama ponovo vratiti ispred Sarajevske katedrale.

Također, pozdravljam i vašu gošću Ilmu Karahmet (koja večeras nastupa prije Željka Joksimovića, op. aut.) i nadam se da je više “ne zloupotrebljavate”, da ne trošite njen glas i da je pustite da ide na Trg (smijeh). Nije to fer, a za sve ostalo stojim vam na raspolaganju.

Da li to znači da ćete nam pjevati?

Pa nisam baš na raspolaganju za sve (smijeh).

Ima li turista u gradu?

Grad je zaista pun. Sarajevo je bilo “zagušeno” ova dva dana. Imamo jasne ekonomske studije koje pokazuju šta znači doček Nove godine za Grad Sarajevo. Sigurno je da iz godine u godinu Sarajevo bilježi porast turista i studije pokazuju da ovo nije trošak, da je ovo svakako dobra investicija. Vjerujem da će Sarajevo u novu 2021. uvesti jedna svjetska zvijezda.

Sarajevo blještavije nego ikad?

Važno je kazati da postoji saradnja između lokalnih zajednica. Nije bila dobra saradnja između Vlade KS i Grada Sarajeva, ali sad vjerujem da će se popraviti. Mora se ulagati više novaca kako bi Sarajevo bilo ljepše. Slažem se sa konstatacijom da Sarajevo nikada nije bilo ljepše.

Koliko će doček Nove godine koštati građane Sarajeva?

Grad Saraje od kako postoji organizacija za doček izdvaja 100.000 maraka i to se nije promijenilo. Novost je da smo “uvukli” realni sektor i oni su sufinansirali značaja dio sredstava. Imamo ozbiljne dogovore sa tim sponzorima da slično organizujemo za 2021. kada ćemo imati nastup jedne svjetske zvijezde.

Da li očekujete da ćete nastaviti mandat i u 2021.

Prerano je govoriti. Trenutno smo fokusirani da završimo kapitalne projekte, ali vjerujem da će ova administracija raditi i na dočeku Nove 2021.

Šta možete obećati građanima za 2020. godinu?

Želim kazati da ćemo uspjeti 4-godišnji plan pozicioniranja Sarajeva kao centra regije za doček Nove godine. Uspjeli smo vratiti Trebević Sarajlijama. 2020. ćemo otvoriti Olimpijski muzej, jedan od simbola grada. Planiramo i otvoriti Bistričku stanicu. Jako je mnogo pozitivnih projekata koji nas čekaju u novoj godini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad