Jutarnji: Opća mobilizacija HDZ-a u BiH

Vijesti 02. jan 202008:07 > 08:10
Armin Durgut/PIXSELL

U slučaju da rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora budu “na knap”, sasvim je moguće da će mnogi eventualnu pobjedu HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović povezivati uz glasove koji će pristići s birališta u Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list.

“Budući da tamo Zoran Milanović jednostavno nema što tražiti – procjenjuje se da će dobiti do deset posto glasova – u HDZ-u su itekako svjesni potencijala koji postoji u biračkom bazenu BiH, a koji oni u prvom krugu nisu u potpunosti eksploatirali”, navodi ovaj list.

Nekoliko izvora iz HDZ-a potvrdilo je neslužbeno za Jutarnji list da birače do birališta spremaju prevoziti organizirano autobusima, da je aktivnost na samom terenu puno veća nego prije prvog kruga izbora te očekuju da će više birača u BiH iskoristiti svoje glasačko pravo u nedjelju 5. siječnja.

Zbog toga su velika očekivanja, ponovno, i od organizacijskih sposobnosti zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji je u stožer Kolinde Grabar-Kitarović uključen tek nakon što je u prvom krugu osvojila manje glasova od glavnog rivala Zorana Milanovića.

– Brkić je zadužen za koordinaciju na terenu i za Hrvatsku i za BiH gdje nam je ključan Mostar. Očekujemo veću izlaznost u drugom krugu – rekao je sugovornik iz HDZ-a.

Navodno će HDZ-ovci, kad je riječ o BiH, posegnuti za svojom standardnom strategijom, a riječ je o organiziranju autobusa za prijevoz birača. Očekuje se i da će biti gužva na pojedinim biračkim mjestima te dulja čekanja upravo zbog tog organiziranog prijevoza.

Međutim, nisu svi u HDZ-u baš sigurni da će mobilizacija njihovih birača u BiH rezultirati bitno većom izlaznošću u drugom krugu.

A da Kolinda Grabar-Kitarović ima potencijal za znatni rast broja osvojenih glasova u BiH, jasno je kada se analiziraju rezultati prvog kruga u kojem je svoje biračko pravo u BiH iskoristilo samo 24.646 birača.

Od izašlih, 16.417 (66,61 posto) glasalo je za Grabar-Kitarović, Miroslava Škoru zaokružilo je 6278 birača (25,47 posto), dok je Milanović dobio samo 1131 glas (4,58 posto). Drugim riječima, desni kandidati u BiH su osvojili više od 90 posto svih glasova, stoji u tekstu Jutarnjeg.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad