Plenković: Nama je posebno važno da BiH ostvari napredak

Vijesti 02. jan 202012:54 > 13:01
N1

Hrvatska je 1. januara prvi put preuzela predsjedavanje Evropskom unijom. O predsjedavanju premijer susjedne zemlje Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o tome kako Hrvatska vidi svoj doprinos razvoju Unije u sljedećem razdoblju.

“Nastojat ćemo u našim konsultacijama prije sastanka na vrhu, da se premosti i deblokira ono što, nažalost, nije odlučeno u listopadu 2019. na Evropskom vijeću i pronađen način kako da se otvore pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. To je naš politički cilj i u konsultacijama sa novom Evropskom komisijom i sa svim drugim članicama”, kazao je Plenković.

Što se tiče zemalja jugoistočne Evrope, Plenković ih je podijelio u tri grupe po dvije zemlje.

“Crnu Gori i Srbiju koje već pregovaraju, na Albaniju i Sjevernu Makedoniju koje bi trebale početi pregovore i BiH i Kosovo koje su objektivno dalje u ovome trenutku institucionalnog približavanja. Nama je posebno važno, što je i logično, a tu temu dižemo i ranije smo dizali na razini institucija EU, da napredak ostvari i BiH. Hrvatska tu ima poseban interes. Ministar vanjskih poslova Grlić Radman je bio nakon formiranja novoga Vijeća ministara, prvi ministar koji je posjetio Sarjaevo i susreo se sa svojom kolegicom”, poručio je Plenković, te dodao:

“S obzirom na dobre odnose koje želimo imati sa BiH, i povijesnu i fiizčku povezanost dvije zemlje, gospodarske odnose, na činjenicu da su Hrvati konstitutivan narod predstavljaju za nas obvezu da što više učinimo u njihovom putu prema EU, ali to mislimo i na druge članice”.

VEZANE VIJESTI

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je čestitku predsjedniku Sabora Republike Hrvatske Gordanu Jandrokoviću i premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Poručio je da očekuje da u toku hrvatskog predsjedavanja, evropska orijentiranost i ostvareni napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, bude ispravno promoviran, te da u konačnici rezultira dobivanjem statusa kandidata za Evropsku uniju.

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini je među prvima u BiH i regionu, odmah nakon oktobarskih izbora 2018. godine, tematizirao Hrvatsko predsjedavanje Evropskom unijom, kao jedan od ključnih momenata evropske perspektive regiona zapadnog Balkana, ali i posebnog značaja, šanse i prilika za ubrzanje evropskog puta BiH, kazao je predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad