Reakcije iz Hrvatske na HDZ-ov video i podršku osuđenice Julienne Bušić

Vijesti 02. jan 202013:23 > 13:38
Facebook

Julienne Bušić, koja je u zatvoru provela 13 godina zbog terorizma, nedavno je u promotivnom videu dala podršku Kolindi Grabar-Kitarović.

Predsjednički kandidat Zoran Milanović za podršku Julienne Bušić predsjednici kaže da nema komentara.

“Gđa. Kitarović će prihvatiti svačiju podršku, ali baš svačiju.”

Video je komentarisao i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“To sam danas vidio, moram priznati. Ja osobno nisam bio upoznat sam tom porukom, ali kao što vidite, ovo je drugi krug kampanje u kojoj brojni ljudi iz hrvatskog političkog i javnog života izlaze u javnost i daju potporu. Primio sam na znanje tu potporu i nemam drugih komenatra”, naveo je Plenković.

Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalist koji je 1976. u SAD-u oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu koja je ubila njujorškog policajca Briana Murraya.

Zvonko Bušić i Julienne Bušić su osuđeni na doživotni zatvor s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne. Julienne je pomilovana 1989. godine, a njen suprug oslobođen 2008. te je u Hrvatskoj pet godina kasnije počinio samoubistvo.

Cilj im je bio bacanje letaka iz aviona, ali situacija je izmakla kontroli nakon što je eksplodirala bomba u jednom ormariću u New Yorku i ubila policajca. Julienne je osuđena na doživotni zatvor, ali je nakon 13 godina pomilovana i puštena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad