Ključni trenutak za BiH?

Vijesti 02. jan 202019:27 > 19:28
N1

Iako se u zvaničnom dokumentu prioriteta hrvatskih institucija Bosna i Hercegovina spominje tek u jednoj rečenici, hrvatski dužnosnici kao jedno od ključnih pitanja ističu evropski put BiH. Da će predsjedavanje Hrvatske pomoći BiH vjeruje i predsjedavajući državnog Predstavničkom doma, Denis Zvizdić. Optimistični su i građani Bosne i Hercegovine.

U okviru predsjedavanja Evropskom unijom hrvatski ministri će predsjedavati i Vijećem za opšte poslove koje će se baviti temom proširenja na područje Zapadnog Balkana. Hrvatski političari su tokom prošle godine tvrdili kako će Bosna i Hercegovina biti jedan od glavnih prioriteta njihovog predsjedavanja Unijom. No u zvaničnom Programu koji su sačinile tamošnje institucije, BiH se spominje tek u jednoj rečenici.

“Predsjedništvo će se zalagati za mogući napredak Bosne i Hercegovine prema dobijanju kandidatskog status”, piše u Program Hrvatske za predsjedavanje EU.

S druge strane ohrabruju izjave premijere Hrvatske Andreja Plenkovića. Tvrdi da je članstvo BiH u Uniji od izuzetne važnosti za Hrvatsku. A ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je već posjetio novu bh. ministricu diplomatije Biseru Turković, napominje da je Hrvatska spremna pomoći, ali pravila se moraju poštovati.

“S obzirom na dobre odnose koje želimo imati s BiH i povijesnu i fizičku povezanost između dvije zemlje, i gospodarske odnose, na činjenicu da su Hrvati konstitutivan narod, oni predstavljaju za nas obvezu da što više učinimo u njihovom putu prema EU”, kaže Andrej Plenković, premijer RH.

“Očekivanja moraju biti usmjerena i sa stupnjem reformi koje te zemlje dakako žele da ostvaruju i zapravo bi trebalo isto tako upravljati tim očekivanjima, a mi ćemo podržavati ono što je realno i što je moguće”, dodaje Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i evropskih poslova RH.

U čestitci koju je predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić uputio hrvatskim zvaničnicima, između ostalog stoji, kako su ključni vanjskopolitički ciljevi BiH, EU i NATO. Stoga i poruka Hrvatskoj:

“Imajući u vidu da je u proteklih nekoliko godina Bosna i Hercegovina napravila značajne pomake na putu evropskih integracija, očekujemo da u toku vašeg predsjedavanja, evropska orijentiranost i ostvareni napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija, bude ispravno promoviran, te da u konačnici rezultira dobivanjem statusa kandidata za Evropsku uniju, navodi. To bi bila najbolja i najkonkretnija poruka i podrška Bosni i Hercegovini i očekivanoj zajedničkoj evropskoj budućnosti, i BiH, kao i čitavog regiona”.

Vrijeme hrvatkog predsjedavanja Unijom je ključni trenutak za BiH, poručuju iz HNS-a. Zasigurno će ubrzati evropski put i postizanje statusa zemlje kandidata, navode. Od hrvatskoj predsjedavanja Unijom, mnogo očekuje i dio građani BiH.

Anketa:

“Trebalo bi da nam pomognu u bilo čemu, trebalo bi i može”.

“Sigurno će nam pomoći, ne znam sada koliko, ali ja se nadam da hoće, trebalo bi”.

“Pa oni više pričaju nego što čine za BiH. Ustvari, više je upropaštavaju”.

Novi komesar za proširenje, Mađar Oliver Varhelyi, u intervjuu za njemački DW poručuje kako slijedi snažnija podrška zemljama Zapadnog Balkana kada je riječ o neophodnim reformama za pristupanje Uniji, ipak pravila igre se neće mijenjati. Uslovi neophodni za početak pregovora, u ovom slučaju BiH, ostaju isti.

“Moja ambicija je da do kraja mandata bar jedan od naših partnera bude spreman za pristupanje, a da drugi već daleko odmaknu u pregovorima”, pojašnjava Varhelyi.

Iz Evorpskog pokreta u BiH vjeruju kako bi već u maju tokom održavanja Samita zemalja Zapadnog Balkana, upravo u Zagrebu, Bosna i Hercegovina mogla dobiti status kandidata. Pred domaćim političarima je da do tada ostvare neophodni društveno-politički dijalog unutar institucija BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad