Sve spremno za rekordnu sezonu

Vijesti 02. jan 202019:55 > 19:56
N1

Više od 100 hiljada ljudi tokom tri noći spektakularne manifestacije "Sarajevo, novogodišnji centar regije 2020", uživalo je u programu u bh. prijestolnici. U Sarajevu su boravili turisti iz regije i cijelog svijeta, a sve je proteklo bez ijednog izgeda. Početak januara tradicionalno je rezervisan za godišnje odmore i zabavu na olimpijskim planinama Jahorini i Bjelašnici. Gosti iz države, regije, ali i zemalja diljem svijeta uživaju u skijanju i dobroj zabavi. Organizatori poručuju kako bi ovo mogla biti rekordna sezona u posljednjih pet godina

Olimpijska planina Jahorina drugi dan nove godine zablistala je sunčanom ozračju. I stari i mladi uživali su u januarskom suncu i sniježnoj idili.

“(Kako se zoveš?) Ema. (Je li ti lijepo ovdje?) Da. (Odakle dolaziš?) Iz Pazina”.

“(Odakle dolazite?) Iz Slovenije. (I kako vam je u BiH?) Super. Vratićemo se 100% sljedeće godine”.

“Teo. Dolazim iz Daruvara. I dobro mi je”.

“Nažalost ove godine nisam u mogućnosti da skijam jer sam trudna, ali je mnogo lIJepo. A muž mi skija i on je baš zadovoljan. (Ovdje ste došli sa mališanom?) Da. Sa još jednom bebom”.

“Ja sam rodom iz Doboja. Inače živim u Njemačkoj. Tu smo i mi i sa Miloš instruktorom idemo prvi put na skije”.

Prvi put pred kamerama N1 skijaške vještine pokazal nam je turistkinja iz Beograda.

“(Koliko već vježbate da skijate) 45 minuta. Drugi put smo na Jahorini. Iz Beograda smo. Prošle godine smo samo šetali. Stariji brat je skijao. A ove godine smo došli da učimo, tj. ja”, priča turistkinja.

45 kilometara ski staza uređeno je na Jahorini. Vertikalni transport pratio je napredak olimpijske planine sa 17 hiljada skijaša na sat, a nedavno je puštena u rad prva kabinska gondola. Od danas svi osnovci i srednjoškolci Istočnog Sarajeva imaće besplatan prevoz na Jahorinu zahvaljujući Gradu Istočno Sarajevo, a besplatno skijanje obezbijedio im je Olimpijski centar.

“Poređenja radi, prije dvije godine smo imali smo goste iz 52 zemlje svijeta, a prošle sezone iz 64 zemlje svijeta. A što se tiče ove sezone moram reći da je ‘booking’ krenuo jako rano. Već u augustu se počeo prodavati smještaj na Jahorini. I sigurno je da će se te granice pomjeriti inezivno”, kaže Igor Tošić, direktor Turističke organizacije “Jahorina”.

I bosanskohercegovačka planina Bjelašnica danas je poprište turista iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona koji su došli po dozu čistog zraka na ovu planinu. Bh. dijaspora posebno se raduje godišnjim odmorima i posjeti olimpijskoj ljepotici.

“Kako vam je ovdje? Odakle dolazite?) Ovdje nam je pravo dobro. Dolazimo iz Švedske. Predivno. Ambijent fantastičan, vrijeme za poželit. Sve top”.

“Dobar je kompleks puno ljudi. (Prvi put ste ovdje?) Samo šteta što ne radi ovo ovdje, ali nema snijega. ( A kako se ti zoveš?) Jakov”.

“Dođem sa unucima i to mi je najljepše i najveće zadovoljstvo. Danas je sunčano i puno djece ima i Harun moj voli da se sanka i da se skija”.

“Vidjećemo od ponedjeljka kako su nam obećali da će nam popraviti situaciju. Da će nam napraviti za školu skijanja ova ovdje prostor”.

Prostor Bjelašnice i Jahorine u narednim sedmicama biće mjesto odličnih kulturno-zabavnih sadržaja poručuju organizatori. Prema interesovanju posjetilaca novi rekordi po završetku sezone su neminovni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad