Oštre osude i negodovanja u RS zbog podignute optužnice protiv Milomira Savčića

Vijesti 03. jan 202018:23 > 18:25
N1

Kraj 2019. godine u bosanskohercegovačkom pravosuđu obilježile su brojne optužnice i to u posljednja dva dana. U javnosti su najviše odjeknule protiv doskorašnjeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića, ali i protiv prvog čovjeka Boračke organizacije Republike Srpske. Milomir Savčić se tereti da je pričinio krivično djelo pomaganje u genocidu. Uslijedile su brojne i burne reakcije iz RS.

Planiranje, komandovanje i nadziranje pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatvaranja više stotina Bošnjaka na području Nove Kasabe, te njihovo nezakonito zatvaranje, zlostavljanje i ubistva stavljaju se na teret Milomiru Savčiću.

“Optuženi se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, da je u periodu od 11. do 15.07.1995. svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru”, tvrdnje su Tužilaštva BiH.

Ukoliko se uđe u sudski proces presuda će biti oslobađajuća, tvrdi Savčić napominjući da ne postoje dokazi i da ima svjedoke da je postupao u skladu sa Međunarodnim pravom. Napominje da je on drugi predsjednik BORS-a koji se tereti za ratne zločine, te da je to pokušaj kriminalizacije cijele VRS:

“Mi smo napadnuti, mi nikoga nismo napadali, mi smo se branili, mi nikoga nismo ugrožavali imamo i svjedoke, predstavnike holandskog bataljona UN koji su usljed napada koji je uslijedio na naš objekat, kasarnu se sklonili kod nas.”

Oštre osude na podizanje optužnice uslijedile su i iz Centra za istraživanje ratnih zločina RS. Navode da je ovo nastavak prakse da se sudi samo jednom narodu i nastavak optuživanja kompletnog kadra VRS, Milorad Kojić iz ovog Centra za N1 kaže:

“Zaštitni puk je bila elitna jedinica koja je išla na kritična mjesta da odbrani narod, a ne da napada ili ubija. Ovdje je poenta da se i ta elitna jedinica proglasi zločinačkom. Kako to uraditi nego kada se optuži ili osudi, mada je sumnjam da postoji ikakva mogućnost da general Savčić bude pravosnažno osuđen, dakle jedino ako licima koja su na čelu se stavi teret odgovornosti.”

Negodovanja zbog optužnice uslijedila su i iz Asocijacije stvaralaca RS, te od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Posljednjeg dana 2019. iz Tužilaštva BiH uslijedile su ukupno četiri optužnice, od čega su dvije za ratni zločin. Pored Savičića, za ratni zločin protiv čovječnosti nad bošnjačkim i hrvatskim žrtvama, ali na području Sanskog Mosta, tereti se Milorad Krunić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad