Postignut dogovor: Počelo izdavanje lijekova na recept u TK

Vijesti 03. jan 202019:39 > 19:46
N1

Postignut je dogovor između Vlade Tuzlanskog kantona i Komore magistara farmacije. Izdavanje lijekova na recepte s esencijalne liste već je počelo. Vlada je udovoljila zahtjevu za povećanje cijene recepata, no konačnu riječ dat će zastupnici u kantonalnoj skupštini.

Po prvi put zajedno, 55 i privatnih i javnih apoteka u TK obavijestilo je vlast i građane da neće više izdavati lijekove sa esencijalne liste. Vlada je na kraju udovoljila zahtjevima i povećala cijenu sa marke na marku i po po receptu.

“Počeli smo odmah danas sa izdavanjem lijekova sa esencijalne liste. Nema više nikakovg kočenja, može se doći u apoteke, lijekovi će se redovno izdavati. Ovo što smo se dogovorili, vjerujem da će tako i ostati”, kazala je Lejla Berbić, Komora magistara farmacije TK.

Građani u ovom kantonu imaju pravo na 1130 besplatnih lijekova. Pitali smo ih ko najviše trpi u svemu ovome:
“Najviše pacijenti. To trebaju što prije riješiti”;
“Svi imamo pravo na zdravlje”;
“Trošim tih nekih lijekova dosta. Ako bi nam ukinuli esencijalnu listu, ne znam kako bismo priuštili sebi da uzmemo.”

U novu godinu apoteke su ušle bez potpisanog ugovora sa kantonalnim Zavodom zdravstvenog osiguranja što je bilo okidač da apoteke na svoja vrata okače ovaj natpis.

“Mi smo tek jučer praktično postavili v.d. direktora Zavoda. Prethodni je bio na dužem bolovanju. Jedenostavno ne bismo došli u ovakvu situaciju da smo imali relevantne osobe u Zavodu da potpišu jedan ovakav ugovor”, izjavio jeDenijal Tulumović, Vlada TK.

“I Vlada i ministarstvo su bili generalno stava da taj iznos treba povećati. Ali s obzirom na to da se mi trenutno nalazimo u periodu privremenog finansiranja Zavoda zdravstvenog osiguranja, zakonski, nismo bili u stanju da ih odmah udovoljimo zahtjevu”, kazala je Dajana Čolić, Ministarstvo zdravstva TK.

Ali nakon radilkalnog poteza farmaceuta, udovoljilo se preko noći. I zakonski i finansijski.

“Do sada je Zavod finansirao 2,6 miliona recepata na godišnjem nivou. Naknada sa ovim povećanjem će biti oko četiri miliona na godišnjem nivoa. S obzirom na finansijsku situaciju, bit će moguće finansirati u 2020. godini”, kazao je Emir Nuhanović, Zavod zdravstvenog osiguranja TK.

Farmacaeuti u ovom kantonu imali su do sada najnižu cijenu usluge te je ona sada nakon 20 godina povećana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad