Stanje u zdravstvu uskoro na dnevnom redu Federalnog parlamenta

N1

Godinu za nama obilježili su brojni protesti ljekara i medicinara, zaposlenih u zdravstvu. Upozoravali su na male plate, nedostatak sredstava za rad, odlazak stručnjaka. Na katastrofalno stanje upozoravali su i nezadovoljni korisnici zdravstvenih usluga. Da je situacija kulminirala, možda najbolje govori činjenica da je jedno od prvih pitanja o kome će Parlament FBiH trebao raspravljati u 2020. godini upravo stanje u zdravstvu. Krajem januara trebala bi se održati tematska sjednica, a jedna o tema biće i stanje na KCUS-u.

Jedanaest fondova zdravstvenog osiguranja, Tri Univerzitetska klinička centra, osam kantonalnih i sedam opštih bolnica i hiljade nezadovoljnih korisnika samo su dio zdravstvenog sistema FBiH.

“Onda je hroničan nedostatak sredstava iako kažem, dvije milijarde maraka nedavno je Federalni budžet skoro toliko činio. Imamo 33 hiljade uposlenih u zdravstvu”, kazao je Senaid Begić, poslanik SDP u PD PFBIH.

No broj stručnog kadra se smanjuje upozoravaju doktori. Nije se dovoljno ulagalo u obrazovanje novih stručnjaka, a mnogo je medicinskog osoblja, doktora, specijalista koji su napustili zemlju. Među njima i doktor Mirsad Spahić, koji je otišao u Njemačku.

“Razmišljam li o povratku? Ne! Nisam o tome razmišljao do sada, a pogotovo mislim da sada tek neću, obzirom da ovdje stvari idu dalje i razvijaju. Tako da trenutno ne vidim razlog zašto bi se vraćao jer ne znam u šta bi se vratio”, kazao je Spahić.

Odlazak ljekara posebno je primjetan u manjim sredinama, a najviše se primjeti u pograničnom pojasu sa susjednom Hrvatskom, na šta su iz Sindikata dokora Zapadnohercegovačkog kantona posebno upozoravali.

“Liječnici trenutno odlaze najviše u susjednu Hrvatsku, onda dalje u zemlje EU, tamo su bolji uslovi za njih i njihove porodice. Ne želimo da Zapadnohercegovačka županija postane zavičaj za nas liječnike u koji ćemo dolaziti za vrijeme odmora. Želimo da to bude mjesto u kome ćemo živjeti, graditi svoju profesionalnu budućnost. Budućnost sebe i svoje djece”, istakao je Frano Musa, Sindikat Zapadnohercegovačkog kantona.

Da su izuzeci kada je manjak kadra u pitanju N1 se tokom prošle godine uvjerila obilazeći zdravstvene ustanove. Evo šta smo u Domu Zdravlja u Hadžićima zatekli.

“Ovoga trenutka samo smo ja i fizijatar specijalisti, priča se tu završava. I imamo specijaliste na porodičnoj medicini. Do prije godinu, dvije, tri unazad bilo je svih specijalnosti. Neke kolege su otišle u privatni sektor, neke vani, tako da je došlo do raspada ovoga sistema”, kazao je Izet Hoćko, Sindikat dokotra medicine i stomatologije.

Poseban problem za osiguranike je neujednačen sistem unutar FBiH. Različite plate za ljekare i medicinsko osoblje. Različiti lijekovi na esencijalnim listama među Kantonima, ali i neujednačena opremljenost medicinskih ustanova.

“U Tuzlanskom kantonu imamo isti broj osiguranika kao u KS, međutim budžet Fonda zdravstvenog osiguranja je 220 miliona, a u Kantonu Sarajevo preko 400 miliona”, kazao je Begić.

Tematsku sjednicu o stanju u zdravstvu inicirali su opozicioni poslanici. Trebala bi se održati 28. januara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad