Ivana Marić i Dragan Markovina: Tri razloga lagane pobjede Zorana Milanovića

Vijesti 06. jan 202012:06 > 12:37
N1

Pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj nije pretjerano veliko iznenađenje - ocijenili su u Novom danu na N1 Ivana Marić, politička analitičarka i Dragan Markovina, historičar i kolumnista. Marić je rekla da su jedna od prevaga bili i glasači Miroslava Škore, koji su ostali kućama i nisu glasali, dok je Markovina dodao kako se HDZ Hrvatske "popeo na vrh glave" građanskoj struji te države zbog politike koju vodi proteklih pet godina.

“Sve ankete su davale prednost Milanoviću, ali manju. To su ponavljali i analitičari u Hrvatskoj, tako da nije bilo izenenađenja. Meni je iznenađujuće koliko je jaka stranka HDZ i računala sam da će Škorini birači, koji su donijeli prevagu, da će odlučiti o tome. Škoro je poručio da ponište listiće i da ne glasaju, a to se osjetilo na rezultatu Kolinde Grabar Kitarović”, izjavila je Marić.

“To se odrazilo i na kompletne rezultate. Nije ovo izennađenje za Hrvatsku, ovo je pokazalo šta Hrvati zapravo žele”, poručila je.

Dragan Markovina je kazao da je predviđao glatku pobjedu Zorana Milanovića.

“HDZ se popeo na vrh glave građanskoj Hrvatskoj u proteklih pet godina. Drugo, ovo su personalni izbori i svakom pismenom je vidljivo za vrijeme sučeljavanja da se ovo dvoje kandidata ne mogu staviti u istu rečenicu. Milanović, o kojem nemam pretjerano visoko mišljenje, je svemirski brod za Grabar Kitarović, ona je očajan kandidat i to je svakome došlo na vidjelo”, rekao je Markovina.

On je napomenuo kako on ima domoljubnu etiketu i da se njega ne može opisati kao radikalnog ljevičara ili anacionalnog Hrvata – tako da je dobar dio centra glasao za njega.

“Građanska Hrvatska se mobilizirala. Kolinda Grabar Kitarović nije imala nikakvih šansi”, poručio je Markovina.

Marić je tokom gostovanja ocijenila da bi ovaj rezultat mogao imati utjecaja i na parlamentarne izbore u Hrvatskoj.

“Trebalo bi da se ljudi žele riješiti HDZ-a Hrvatske. Ono što je za BiH bitno – desit će se preokret, promijenit će se retorika. Imali smo problema zbog nepromišljenih izjava Kolinde Grabar Kitarović, i izbog afera koje nisu dolične da predsjednica govori bez činjenica. To je odgovaralo bh. političarima koji su skupljali poene na oštrim reakcijama i nisu činili ništa korisno i konkretno. Doljevali su ulje na vatru”, poručila je Marić.

Marić je istakla kako na predsjedničkim sučeljavanjima su zastupali približno iste stavove o BiH, te da o toj državi nisu govorili kao o suverenoj – susjednoj zemlji, nego su govorili o Hrvatima u BiH i brizi o njima.

“Mislim da će se Milanović povući nakon toga. On nema dobre odnose sa Čovićem kao Grabar Kitarović, neće biti čest gost u BiH i neće posjećivati pojedine dijelove BiH bez diplomatske najave i procedure”, poručila je Marić.

“Zoran Milanović drži liniju da bi trebalo promijeniti Izborni zakon, uplitanja u BiH na razini ekskluzivne brige za Hrvate. Nakon famoznih socijalnih prosvjeda i paljevine sjedišta stranaka u županijama, došao je u u Mostar posjetiti Čovića, skoro ekskluzivno. Prošao je pored prostorija SDP-a, nije se javio, nije šetao ni do SDA”, kazao je Markovina.

On je istakao kako očekuje da se ništa bitno neće promijeniti – ali:

“On je ozbiljniji i kapacitiraniji i neće biti izjava kao Kolinde Grabar Kitarović s pozicije predsjednika države. Na posljednjem sučeljavanju je rekao kako je svjestan da je BiH kompleksna zemlja i da se mora razgovarati sa svima. Ako je suditi po tome, dan uoči šutnje, Milanović je svjestan kompleksnosti. Nadam se da će biti dovoljno mudar da prestane posmatrati stvari kroz politiku jedne partije u zemlji”, ocijenio je Markovina.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad