Badnje veče u Sarajevu: Ispred Stare pravoslavne crkve zapaljen badnjak

Vijesti 06. jan 202018:34 > 18:36
Fena

Uz večernju molitvu u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu te paljenje badnjaka u dvorištu crkve, večeras je u glavnom gradu BiH obilježen Badnji dan. Time je počela proslava Badnje večeri, odnosno najavljen dolazak hrišćanskog praznika Božića, javlja Anadolija.

Molitvom i paljenjem Badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

Paljenje badnjaka u dvorištu Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, ali i večernju molitvu u crkvi predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Dvorište crkve bilo je premalo da bi primilo sve vjernike koji su večeras željeli prisusvovati paljenju badnjaka.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje ima poseban smisao, a predstavlja simbol drveta koje su, po predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Na Badnji dan se peče božićna pečenica. U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar i to Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.