Kako su tekli odnosi Zorana Milanovića prema BiH i Komšiću

Vijesti 06. jan 202019:00 > 19:15
N1

Kako su tekli odnosi novoizabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini, ali i odnosima sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, sa kojim je u jednom periodu bio i jako dobar prijatelj.

Zoran Milanović na predizbornom skupu SDP-a u Sarajevu, 2010.godine. Podrška partnerskoj stranci koja će te godine osvojiti pojedinačno, najveći broj glasova sa Željkom Komšićem koji osvaja svoj drugi mandat u Predsjedništvu. I to nije jedini skup na kojem je Milanović podržao SDP.

Odnosi dvije stranke zahladiće nakon što je Milanović postao premijer, a svoj stav naspram samog Komšića pokušao je objasniti godinama kasnije. Komšićev rad u Predsjedništvu jednostavno nije bio fer.

No za razliku od Kolinde Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović posjećivao je i zvanično Sarajevo, iako je legitimitet Komšića doveo u pitanje. Pomoć bh. Hrvatima bila je neupitana. jer tako i ustav Hrvatske nalaže, dok su se dodatna sredstva izdvojila i za mostarsko sveučilište i Klinički centar, ali i brojna udruženja i hrvatske udruge u BiH. Odnosi dvije zemlje u to vrijeme bili su relaksirani, iako brojna otvorena pitanja do danas nisu riješena.

U to vrijeme, barem se pokušavalo pregovarati, primjerice o Pelješkom mostu. Razgovora s druge strane nije moglo biti, o kako je kazao Milanović, političkim optužnicama, odnosno pravnoj pomoći koju je zatražila Bosna i Hercegovina u kaznenim postupcima koji se odnose na posljednji rat. Ostaće upamćen njegov razgovor sa hrvatskim veteranima koji je tajno snimio Jutarnji list, a u kojem je BiH nazvao ‘big shitom’, upravo u kontekstu optužnica koje su se pripremale.

No udruženi zločinački poduhvat u međuvremenu je potvrđen, BiH još nije u EU. Za Milanovića je danas prioritet da bude. U odnosu na ranije stavove, u sučeljavanju sa Kolindom Grabar Kitarović moglo se čuti distanciranje od zločina i politike Herceg-Bosne, ali i od direktnog miješanja u unutarnje stvari BiH po pitanju izbornog zakona. Izjave hrvatske predsjednice o hiljadama radikalnih islamista u BiH, Milanović je osudio tvrdeći kako su upravo slične izjave upropastile odnose sa Sarajevom. No nekoliko dana kasnije kazaće kako džihadisti u BiH jesu realnost, jer je to zemlja u kojoj je puno muslimana, što je u BIH ocjenjeno neprijateljskom i tendencioznom izjavom. Ono što njega čini drugačijim je nastavak razgovora sa svima, jer Komšić kao i Republika Srpska, ali i postdejtonska BiH jesu činjenice od kojih Milanović kao legalista ne želi da bježi, poručio je.

Više detalja u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad