Naša stranka: Osuđujemo četničke provokacije povratnika-neophodne hitne sankcije

Vijesti 07. jan 202010:14 > 10:19
Facebook

U više gradova u Republici Srpskoj jučer su zabilježene provokacije povratnika. Osudu takvih dešavanja, ali i poziv na reakciju uputila je Naša stranka.

“Najoštrije osuđujemo četničko divljanje u manjem bh. entitetu. Tim više jer se dešava na Božić, praznik koji bi u duhu njegove tradicije trebao služiti pomirenju, poboljšanju međuljudskih odnosa i jačanju komšijskih veza. Scene koje smo imali priliku vidjeti u Višegradu, Srebrenici i Bratuncu nisu ništa drugo nego raspirivanje međunacionalne mržnje i zastrašivanje povratnika”, navode iz Naše stranke.

Izrazili su očekivanja  da vlast u Republici Srpskoj, kao i Srpska pravoslavna crkva osude takvo ponašanje, a od policije i pravosudnih organa da ga sankcionišu.

“Ako se ogluše na ova dešavanja, onda su saučesnici u njima i direktni rušitelji teško čuvanog mira. Želimo poručiti i svim građanima srpske nacionalnosti u RS-u da ljudi koji su vrijeđali povratnike i na Badnjak pjevali četničke pjesme, nisu prijetnja samo povratnicima, već i njima. Ako ne želite da oni budu slika cijelog jednog naroda i jedne vjere, na vrijeme se ogradite od njih i svojim sugrađanima drugih nacionalnosti pokušajte stvoriti osjećaj sigurnosti neophodan za njihov opstanak u RS-u”, navode iz Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad